Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett avskaffande av fribeloppet avseende lånedelen i studiemedlet.
Fribeloppet är den maximala inkomsten av tjänst, näringsverksamhet eller kapital en student får ha per halvår utan att studiemedlet minskas. Om en student tjänar mer än fribeloppet minskas studiemedlet, både bidragsdelen och lånedelen, med hälften av det överskjutande beloppet.
Avseende bidragsdelen av studiemedlet är detta en rimlig konstruktion eftersom en student som tjänar stora summor pengar knappast är i behov av eller är berättigad till bidrag av det offentliga för sitt uppehälle. Ett bibehållande av fribeloppet i denna del är önskvärt och nödvändigt.
Fribeloppet bör dock avskaffas för den del av studiemedlet som är ett lån. För lån tagna mellan 1 januari 1989 och 30 juni 2001 baseras återbetalningen på inkomsten och den återstående skulden avskrevs vid 65 års ålder. Detta gjorde att även detta äldre lån hade inslag av bidrag och ett fribelopp hade även i detta fall viss legitimitet. Sedan 1 juli 2001 är studielånet ett annuitetslån som har en återbetalningstid på 25 år. Eftersom detta då i de allra flesta fall kommer att betalas tillbaka förefaller det märkligt att även detta skulle omfattas av begränsningar av den inkomst en student kan ha vid sidan om sina studier.
Fördelarna med att avskaffa fribeloppet avseende lånedelen i studiemedlet är två. Först och främst är det rimligare att ett lån inte påverkas negativt av att låntagarens inkomst förändras positivt. Dessutom kan möjligheten att arbeta under studietiden ge värdefull erfarenhet för framtida jobbsökande.