Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av hur utbildning på forskarnivå kan göras mer attraktiv.
För svensk forskning är det avgörande att forskarkarriären ses som ett attraktivt val för studenter. I dag är det bland annat ett problem i den kliniska forskningen att få läkare väljer att gå vidare till en forskarkarriär. Hur attraktiv en utbildning är beror dels på villkoren under själva utbildningen, dels på vilka fördelar som utbildningen medför efter examen.
Befattningsutredningen har till uppgift att se över befattningsstrukturen inom högskolan, bland annat för att göra en högskolekarriär mer attraktiv. Då huvuddelen av dagens disputerade fortsätter sin karriär utanför högskolan är det viktigt att utbildningen förbereder också för en sådan karriär. Att välja en forskarutbildning måste ses som attraktivt bland unga akademiker, oavsett vidare val av karriär.
Det borde finnas stora möjligheter att skapa attraktiva tjänster för doktorer inom grund- och gymnasieskolan och inom primärvården. Till exempel borde tjänster kunna utformas så att doktorerna kan ha en forskningsanknytning till en högskola och få ägna viss arbetstid till forskning.
Villkoren under utbildningen beror i stort på hur studierna finansieras. Under en tidigare borgerlig regering avskaffades finansieringsformen utbildningsbidrag för doktorander och ersattes av doktorandtjänster. Att genomföra en liknande förändring i dag, liksom att avskaffa stipendium som finansieringsform, skulle sannolikt väsentligt förbättra villkoren för många av dagens doktorander. En möjlig lösning för att hantera de ökade kostnader som dessa förändringar skulle innebära för lärosätena är att reducera arbetsgivaravgifterna när anställningen används som studiefinansiering inom forskarutbildning. En översyn av denna möjlighet skulle då ange i vad mån en sådan arbetsgivarreduktion kan tänkas rymmas under exempelvis det av regeringen föreslagna budgetutrymmet för nystartsjobb även inom offentlig sektor.
För att göra utbildning på forskarnivå till ett attraktivt karriärval krävs en översyn såväl av villkoren för den forskarstuderande som av förutsättningarna efter avslutade studier. För det senare krävs en noggrannare inventering och uppföljning av hur arbetslösheten bland disputerade akademiker är och hur den utvecklas efter maktskiftet i regeringen. På basen av dessa uppgifter bör även eventuella förslag till stimulansåtgärder kunna utformas för den postdoktorala situationen, det vill säga i den mån de överhuvudtaget krävs och i så fall hur dessa skall anpassas till den av regeringen prioriterade arbetslinjen som gagnar samtliga medborgare.