Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av svenska för invandrare och dess verksamhet.
Svenska för invandrare, sfi, är den grundläggande utbildningen i svenska språket för invandrade vuxna. Det är en omfattande verksamhet med cirka 44 000 deltagare varje år. I undervisningens kursplan framgår det att det ska råda en balans mellan språkutbildningen och de kunskaper och den förståelse för samhället som utbildningen ska ge. I dagsläget ligger dock verksamhetens fokus huvudsakligen på språkundervisningen. Därför är en tydligare inriktning mot såväl historisk som kulturell förståelse av samhället önskvärd inom ramen för sfi-utbildningarna. Genom en sådan förändring skulle också utbildningens integrationsfrämjande syfte stärkas avsevärt. I samband med detta är det även viktigt att belysa de eventuella juridiska skillnader som kan finnas mellan Sverige och andra länder. Aga av barn är ett bra exempel. Något som varit förbjudet i Sverige sedan 1979 men fortfarande är tillåtet i flera europeiska länder. Tvångsäktenskap och våld mot kvinnor är två andra.
En översyn av sfis verksamhet är därför det första steget för att inom utbildningen kunna inkludera delar av samhällskunskap och förmedla grundläggande och viktig information kring gällande lagar och förordningar. En sådan utveckling av sfis verksamhet är också i linje med den utredning som regeringen tillsatte i april 2007 om effektiva insatser och incitament för snabbare arbetsmarknadsetablering för nyanlända flyktingar. I utredningens uppdrag ingår bland annat att överväga och lämna nya förslag på hur nyanlända kan få relevant information om det svenska samhället, ett mål som sfi med sin väletablerade uppbyggnad skulle kunna bli en viktig del av.