Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om anställning av doktorander.
Sammantaget utför doktorander ungefär 40 % av den forskning som sker vid landets lärosäten. Doktoranderna utgör alltså en mycket viktig grupp för universitet och högskolor.
Gruppen gör också betydande insatser inom högskolornas och universitetens undervisning.
Trots detta är många doktorander utan anställning; cirka 25 % av landets doktorander finansierar sina forskarstudier huvudsakligen genom stipendier eller s.k. utbildningsbidrag för doktorander. Därmed står de utanför de gemensamt finansierade trygghetssystem som i övrigt gäller på arbetsmarknaden.
De båda finansieringsformerna räknas inte som sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) och kvalificerar inte heller för inkomstrelaterad a-kasse-ersättning.
Konsekvenserna för icke anställda doktorander kan bli stora om de blir sjuka, bildar familj och skaffar barn eller får avsluta forskarutbildningen utan möjlighet till den trygghet a-kassan ger.
Eftersom medianåldern för inskrivna doktorander är över 30 år (medianåldern är 32 år, Högskoleverket, rapport 2005) är risken uppenbar att de kan tvingas välja mellan familj och forskarstudier.
De dåliga villkoren för många doktorander riskerar också mångfalden i rekryteringen till forskarutbildningen. För att verkligen locka unga akademiker från alla samhällsklasser att påbörja en utbildning på forskarnivå krävs att doktoranderna omfattas av samma rättigheter som gäller på arbetsmarknaden i övrigt.
Det finns därför ett stort behov av att se över doktorandernas villkor så att de kommer i åtnjutande av de trygghetssystem som anställda i övrigt har.