Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en analys och redovisning av grundskolans och gymnasieskolans läromedel.
Det är en självklarhet att våra läromedel idag skall återge samtiden och vara skrivna så de speglar samhällets värderingar och utgår från skolans jämlikhets- och likabehandlingsprinciper. Trots detta visar forskning och studier att läromedel som skolorna använder i vissa fall förmedlar nedsättande eller rasistiska stereotyper om etniska och religiösa minoriteter. Även om man ser vissa läromedel ur ett genusperspektiv är bilden liknande.
Vad vi i dagsläget blundar för är att vi ännu inte lyckats rensa våra läromedel från våra stereotyper och föreställningar om det som ligger utanför vår svenska kultursfär. Studier visar att det fortfarande finns subtila fördomar i våra läromedel, och detta är inte försvarbart. Sverige är idag ett land med multikulturell befolkning, och det bör även avspegla sig i den moderna skolan.
I Sverige står det skolor och enskilda lärare att fritt välja undervisningsmaterial. Trots detta är det oftast ett förhållandevis begränsat antal läroböcker utgör ett huvudsakligt inslag i undervisningen på de flesta skolor. Mot denna bakgrund behövs en analys av huruvida det material som mest förekommer i skolan idag förmedlar stereotypa föreställningar om etniska, nationella eller religiösa minoriteter.