Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betygssättning av barn.
Betygssättning av barnen i tidig skolålder leder till sämre självförtroende hos en stor del av barnen. Barnen är självständiga individer, och de utvecklas var och en i sin egen takt. En del av barnen mognar tidigt, och andra behöver längre tid. Att betygsätta barnen innan de har hunnit mogna så mycket att de förstår meningen med betygssättning skulle kunna sänka deras självförtroende till den nivå att de helt enkelt skulle kunna ”slå av” skolan innan de har hunnit komma upp till högstadiet.
Därför är det viktigt att skolan blir en plats som lockar fram barnens nyfikenhet för inlärning. Utvecklingssamtal med föräldrar och barnen ger bättre förutsättningar att lyckas än betyg före högstadiet. Utvecklingssamtalen fokuserar på det som barnet har lyckats med och tar upp vilka utvecklingsområden som återstår för att barnet ska lyckas med att uppnå en god kunskapsnivå.
Risken med betygssystemet är att barnen lägger fokus på betygen och det som de måste lära sig för att få bra betyg. Detta blir alldeles för mycket prestationskrävande så att man löper stor risk för att nyfikenheten för inlärning hos barnen försvinner och fokus hamnar på att tillfredställa betygssystemet.
Därför är en vidareutveckling av de metoder som används i skolan idag för att säkerställa barnens kunskapsnivå den väg som är bäst för barnen.