Motion till riksdagen
2007/08:Ub388
av Camilla Lindberg (fp)

Digitala medier i lärarutbildningen


fp1554

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att digitala medier bör införas som obligatoriskt moment i lärarutbildningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att yrkesverksamma lärare bör vidareutbildas i digitala medier.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att krav om kunskap om digitala medier bör införas för lärarbehörighet.

Motivering

Digitala medier i allmänhet och dataspel i synnerhet har stor potential att utveckla skolundervisningen. Därtill utvecklas digitala kulturer snabbt, inte minst bland unga, och fenomen som sociala nätverkssajter och World of Warcraft är en viktig del av mångas fritid. I skolan är de digitala mediernas möjligheter som lärandeverktyg ofta svagt utnyttjade, och lärarkåren har i stor utsträckning begränsad kunskap om och erfarenhet av de digitala världar där eleverna tillbringar en stor del av sin tid.

Kunskapen om dataspelens pedagogiska värden ökar ständigt. Hösten 2006 genomfördes ett omfattande pilotprojekt i Norge där sjundeklasserna i 29 skolor tävlade i Brain Training Challenge. Efteråt framhöll lärarna, bland annat i en radiodebatt, de goda resultaten inom matematik och logiskt tänkande och nyttan av nya pedagogiska verktyg i skolan. Läskunnighetsforskaren James Paul Gee (professor vid University of Wisconsin-Madison, USA) har skrivit boken What Video Games Have to Teach Us About Learning and Literacy (2003) där han beskriver 36 skäl till att bra dataspel erbjuder bättre inlärningsvillkor än många skolor. För att dataspelens potential som lärandeverktyg ska förverkligas är det angeläget att engagera lärarna i processen.

Vid Malmö högskola, lärarutbildningen, har forskning kring digitala spels möjligheter att stärka elever/studenters lärande och möjligheterna att utnyttja spelen i undervisningssammanhang bedrivits sedan 2001. Erfarenheten är att bra digitala spel bland annat utvecklar elevernas förmåga att lösa problem, tränar koncentrationsförmåga och uthållighet, ger möjlighet att pröva olika identiteter och resonera kring etiska problem. Dessa resultat är också väl belagda i internationell forskning. I Malmö finns också försök med dataspel i lärarutbildningen för att ge förstahandserfarenhet av mediet.

Stockholm den 3 oktober 2007

Camilla Lindberg (fp)