Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om friskolornas roll i skolsystemet.
Alltfler friskolor startas på olika håll i vårt land – ibland med ett väldigt dåligt elevunderlag. Många av dessa friskolor startas med målet att bedriva undervisning och verksamhet enligt värderingar i en specifik religion alternativt ideologi. I Norrbotten har det också handlat om att kommunen valt att lägga ned en skola på landsbygden för att spara pengar och att föräldrarna då väljer att öppna en friskola för att eleverna inte ska få längre skolväg. Båda anledningarna kan innebära problem både för eleverna och för kommunerna.
Det kan i en del fall innebära att några barn isoleras i sin skolgång från resten av barnen i kommunen vars föräldrar valt att placera barnen i den kommunala skolan. Därmed riskerar man att få ökade klyftor i det framtida samhället.
En aspekt på friskolefrågan från Norrbotten är att trots att många kommuner brottas med ekonomin i de befintliga kommunala skolorna måste man ta pengar ur den redan hårt ansträngda budgeten och lägga på nya skolor. Medan de kommunala skolorna måste kunna erbjuda alla elever plats i grundskolan kan de nya fristående skolorna indirekt ”välja” sina elever exempelvis utifrån religiös tillhörighet. Eleverna kan också byta skola från den ena dagen till den andra. Det i sin tur betyder att eleven i värsta fall tar upp två utbildningsplatser eftersom personal och utbildningsförvaltningar har svårt att snabbt kunna omdisponera personal och resurser med kort varsel.
Eleverna måste även i andra fall kunna få plats i den kommunala skolan med kort varsel, om exempelvis friskolan läggs ned eller av andra skäl. Det innebär i praktiken att kommunen måste vara beredd att tillhandahålla utbildningsplats i den kommunala skolan även för de elever som går i friskolan. Det kostar naturligtvis mycket pengar och drabbar i slutändan alla de barn som går i den kommunala skolan.
För att skolsystemet ska fungera väl bör friskolorna vara ett komplement till den kommunala skolan och inte utvecklas till en gökunge som tar en orimligt stor del av skolans samlade resurser. Friskolesystemet bör därför omarbetas så att kommunerna får ett ökat inflytande vid etablering av friskolor.