Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rättvis fördelning av de ekonomiska medlen för kommunal vuxenutbildning.
Trots att tillväxten är stark i Sverige är närmare 200 000 personer arbetslösa. Samtidigt börjar det finnas brist på kompetent arbetskraft inom alltfler områden. Det gäller inte bara IT-branschen utan i högsta grad industrin samt den offentliga sektorn. Därför är det oerhört viktigt att utbilda fler vuxna för att de ska kunna fylla vakanserna som uppstått och kommer att uppstå.
Trots varningarna om brist på arbetskraft och behovet av högre kompetens i de flesta yrken genomförde regeringen en omfattande nedrustning av arbetsmarknadspolitiken i sin första budget i höstas.
Regeringen har därutöver minskat anslaget till kommunal vuxenutbildning med en tredjedel, från 1,8 miljarder kronor till 1,2 miljarder kronor. Pengarna fördelas inte heller längre efter behov till kommunerna utan ingår i det generella bidraget till kommunerna.
För att få största möjliga träffsäkerhet borde de ekonomiska medlen till kommunal vuxenutbildning självfallet fördelas efter andelen av icke sysselsatta inom kommunen. Dessutom borde hänsyn tas till faktorer som strukturella förändringar på arbetsmarknaden och andelen lågutbildade i kommunen.
Riksdagens utredningstjänst har räknat ut hur dessa förändringar i beräkningsgrunden slår mot enskilda kommuner. Pajala, som är den kommunen som drabbas hårdast, får en nedskärning på 60 %. Andra kommuner som får kraftiga nedskärningar är Söderhamn (minus 57 %), Malmö (minus 56 %) och Landskrona (minus 55 %). Totalt är det 65 kommuner där över 40 % av de statliga medlen till komvuxplatser försvinner. Samtidigt får rikare kommuner som bl.a. Täby, Lidingö och Vaxholm ökade anslag i och med att pengarna kommer att delas ut i det generella bidraget till kommunerna.
Detta är inte bara djupt orättvist utan också ett hot mot sysselsättningen i landet och mot vår internationella konkurrenskraft. Därför är det nödvändigt att se över medlen till den kommunala vuxenutbildningen liksom beräkningsgrunderna så att kommunerna inte drabbas ekonomiskt utan får samma möjligheter för vuxenutbildning som under tidigare år.