Motion till riksdagen
2007/08:Ub351
av Birgitta Sellén och Jörgen Johansson (c)

Internetbaserad utbildning – e-learning


c507

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reglerna för att sälja e-learning till länder i hela världen görs möjliga för offentligt finansierade utbildare.

Motivering

Utbildningen ska vara individuellt anpassad i mesta möjliga mån, vilket innebär att flexibla lösningar måste eftersträvas på alla utbildningsområden. Distansutbildning har en stor och viktig funktion att fylla allteftersom det livslånga lärandet ökar i betydelse. Distansutbildning som utbildningsform är värdefull, speciellt för studerande som av familje- eller arbetsmarknadsskäl inte kan flytta till den ordinarie högskoleorten. Nätuniversitet spelar därmed en viktig roll i den högre utbildningen. Distansutbildningar har ökat i betydelse genom lokala lärcentrum. Likvärdiga kvalitetskrav som ställs på traditionell högskoleutbildning måste ställas på distansutbildning. För denna utbildning spelar den Internetbaserade utbildningen en stor roll, en utbildningsmetod som går under begreppet e-learning. E-learning är ett begrepp som ger närmare 150 miljoner träffar på Google, vilket visar att det finns ett internationellt intresse för detta Internetbaserade inlärningssystem.

Informations- och kommunikationsteknikrevolutionen (IKT) har medfört stora möjligheter och utmaningar för undervisning på olika nivåer och gett människor nya förutsättningar att delta i kursverksamhet och utbildning. De kan delta på ”sina villkor” och utbildningen blir flexibelt anpassad, en utbildning där den studerande har kontakt med sin lärare via text, ljud och bild men också fysiskt om de så önskar. E-learning är en viktig fråga inom EU. Ett flerårigt program för e-learning har genomförts inom EU. Kommissionen kommer att presentera en utvärdering av programmet i slutet av 2007. Syftet med programmet har varit att förbättra kvaliteten på och tillgängligheten till de europeiska utbildningssystemen.

Programmets övergripande mål är att stödja och ytterligare utveckla en effektiv användning av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska utbildningssystemen. Det handlar om att främja en utbildning av hög kvalitet och att anpassa utbildningssystemen till kunskapssamhällets behov och till den europeiska modellen för social sammanhållning.

Bland programmets särskilda mål är

Det är bra att vi samarbetar mellan länder inom EU. Men dessa målsättningar som finns inom EU bör överföras även till länder utanför EU. Vi lever i en värld där vi mer och mer samarbetar över gränserna mellan länder i hela världen. Det bör vi bejaka genom att bl.a. kunna sälja kunskaper som vi har i Sverige när det gäller e-learning, till länder runt om i världen.

Det finns folkhögskolor i Sverige som gärna säljer e-learningprogram till andra länder, men regleringsbreven är skrivna så att man inte kan sälja dessa program eftersom de har statliga pengar. Om man däremot skapar ett bolag vid sidan av den ordinarie verksamheten så kan man exportera e-learning till länder även utanför EU.

I Finland har man ändrat sina regler, vilket innebär att de offentliga utbildarna kan sälja direkt till andra länder. Vi bör kunna göra likadant i Sverige. Regeringen strävar efter att förenkla olika regler i landet, och detta är exempel på ett område där man bör kunna ändra reglerna när det gäller offentligt finansierade utbildare, så att de kan sälja utbildning genom e-learning till intresserade länder runt om i världen. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2007

Birgitta Sellén (c)

Jörgen Johansson (c)