Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka inslagen av retorik och muntlig framställning i grundskolan och på gymnasiet.
Med undantag för 1700- och 1800-talen, har retorik alltsedan antiken spelat en betydande roll vid utbildningar i västvärlden. Efter andra världskriget fick retoriken en ny renässans, mycket beroende på det stora genomslag som propaganda då hade. Dock gjorde detta få avtryck i den svenska skolan.
Retorik utgör en viktig kompetens i arbetslivet. Att ha tillägnat sig förutsättningar att tala för sin sak, är att skaffa en verbal försäkring för framtiden. Det må gälla vid olika situationer i yrkeslivet såsom anställningsintervjuer, försäljning samt presentationer.
Det är därför av största vikt att skolelever tidigt lär sig konsten och att ha råg i ryggen att tala inför publik då kommunikation är grunden för att lyckas i livet. Språklig begåvning bidrar även till att utveckla individualitet och självkänsla. Därför bör muntlig framställning införas tidigt i grundskolan, för att under vidare skolgång utvecklas till att även omfatta retorik.