Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om statens ansvar för att alla erbjuds en andra chans genom att se till att resurser och möjligheter finns till utbildning även i vuxen ålder.
Sverige har en stark tradition av att erbjuda även vuxna utbildning och kompetensutveckling.
De flesta företag har behov av utbildad arbetskraft, vilket idag är en bristvara. En rörlig arbetsmarknad gör också att behovet av livslångt lärande och en individanpassad vuxenutbildning ökar.
Sedan regeringsskiftet 2006 har dock ett flertal möjligheter till utbildning för vuxna strypts och ansvaret lyfts över till kommunerna. Rekryteringsbidraget avskaffades den 1 januari 2007. Statsbidraget till den kommunala vuxenutbildningen minskades med 600 miljoner kronor, och resten lades i det generella statsbidraget.
Den nya gymnasieskolan ska, enligt den borgerliga regeringen, inte ge alla elever behörighet till högre studier. Regeln om 25 års ålder och fyra års arbetslivserfarenhet som behörighetsgrund till högskolan avskaffas och utbyggnaden av antalet högskoleplatser stoppas. Allt detta gör givetvis att behovet av tillgång till bra och relevant vuxenutbildning blir än större.
Alla arbeten kräver grundläggande kunskaper men också en återkommande kompetensutveckling. Med en borgerlig vuxenutbildningspolitik påverkar det val som görs i tidig ålder resten av livet, utan möjlighet till en andra chans när behovet av kompetensutveckling uppstår. Möjligheten att byta yrkesbana mitt i livet omöjliggörs också när vuxenutbildningen minskas drastiskt.
Vi anser att alla har rätt till livslångt lärande. Det är det bästa sättet att minska klassklyftorna och orättvisorna i samhället. Det livslånga lärandet har inte bara stor betydelse för den enskilde individen utan har också stor betydelse för nationen. Sverige ska konkurrera med kunskap, inte med låga löner. En väl utbyggd vuxenutbildning hjälper människor till nya möjligheter när arbetslivet förändras.
Staten har ett ansvar för att alla erbjuds en andra chans genom att se till att resurser och möjligheter till utbildning finns även i vuxen ålder.