Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på utbildningsplatser inom specialistsjukvården.
Personalkrisen inom specialistsjukvården börjar bli ett stort problem. Enligt Karolinska Institutets rektor är personalläget på många håll så allvarligt att det kan få allvarliga effekter på vården. Det finns en uppenbar risk att universitetssjukhusen kan bli tvingade att ställa in operationer på grund av brist på utbildad personal.
Karolinska Institutets egen bedömning är att det behövs 300 nya utbildningsplatser för intensivvårds- och operationssjuksköterskor för att klara försörjningen av specialistsjuksköterskor till landets alla sjukhus. KI:s begäran har regeringen obeaktat avvisat i samband med höstens budget. Regeringens svar är att man inte har någon avsikt att lösa problemet utan hänvisar till att institutionerna själv ska hantera problemen genom exempelvis omprioriteringar. KI:s egen bedömning av regeringens budget är att det innebär sänkta resurser till vårdutbildningarna.
Karolinska Institutet är en av landets största utbildningsinstitutioner. Det utbildar en sjättedel av alla specialistsjuksköterskor och har en hög andel sökande på varje utbildningsplats. Det innebär att det också finns förutsättningar för att snabbt lösa personalkrisen om bara viljan finns från regeringen.
Den borgerliga regeringen har i olika sammanhang pekat på behovet av snabbare vårdinsatser för att sjukskrivna snabbare ska komma tillbaka till arbetslivet. Det beslut man nu tar går helt i motsatt riktning. Regeringen utbildningspolitik riskerar istället att förvärra situationen inom specialistsjukvården och förlänga väntetiderna för operationer och annan specialistvård.