Motion till riksdagen
2007/08:Ub329
av Håkan Juholt m.fl. (s)

Utveckling för Kalmar län – utbildning och forskning


s6034

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på utbildning och forskning i Kalmar län.

Motivering

Kalmar län har unika förutsättningar att bli en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi socialdemokrater är övertygade om att denna omställning är nyckeln till fortsatt uthållig tillväxt och välfärd.

Vår röda dröm är grön. Det är ingen dröm om tider som har varit, utan om tider som kommer.

Det är inte vadmal och kompost och björkved som ska vara signum för de nödvändiga miljösatsningarna, utan hightech, nya investeringar, forskning, informationsteknologi.

Vi räds inte den nya tekniken, utan den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar arbetslöshet, det är den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar miljöproblemen, det är den gamla. Det är inte den gamla tekniken som driver tillväxt, det är den nya.

Exemplen är många på att miljödriven tillväxt ger företag konkurrensfördelar, inte minst på exportmarknaderna. De som går först kommer att vinna. Det handlar om människors och djurs hälsa, ekonomi, tillväxt och jobb, regional utveckling, livskvalitet, trygghet och att värna det unika naturlandskap som finns i Kalmar län.

Det handlar om ett politiskt nytänkande, där miljömål leder till satsningar och investeringar inom utbildning, forskning, kommunikationer och företagande. Där samarbete är nyckeln – mellan högskola, organisationer och företag, kommuner, myndigheter, finansiella institutioner, regioner och internationellt.

Detta lyft förutsätter dock ett partnerskap mellan regionala aktörer och staten. Mycket av utvecklingsarbetet kan och ska utföras med egen kraft och initiativ lokalt i Kalmar län. Men det finns en rad inslag, exempelvis infrastruktursatsningar, högre utbildning, statlig närvaro i regionen, som måste regleras av riksdag och regering. Om intresse från regeringen saknas för att vara med och ta detta ansvar kommer Kalmar län att riskera att halka efter andra delar av landet.

I synnerhet fem gynnsamma omständigheter gör just Kalmar län särskilt lämpat att ligga på framkant i omställningen till ett hållbart samhälle:

Vi vill i den här motionen peka på utbildningens betydelse för att utveckla Kalmar län.

Högskolan i Kalmar har stor betydelse för länet. Det är angeläget att utvecklingen av högskolan får fortsätta, såväl kvantitativt som kvalitativt.

Målet måste vara att den stärker sin position som hela länets högskola. Det är inte minst viktigt att möjligheterna ökar att studera på distans. Fler kan då studera och bo kvar i hemkommunen. Rock-City i Hultsfred och designhögskolan i Kalmar/Nybro är goda exempel som måste följas av flera. Vi vill se en fortsatt utbyggnad av högskolan och dess forskning med ökad inriktning på miljösektorn. På det sättet kan vi befästa vår tätposition när det gäller andelen gymnasieelever som söker vidare till högre utbildning.

Rock-City i Hultsfred och designhögskolan i Kalmar/Nybro är bra exempel på utbildningar som förläggs i kommunerna runt om i länet. Vi vill nu gå vidare och satsa ytterligare på nischade utbildningar. Ökad forskning och nya utbildningar inom miljöteknik ser vi som nästa stora etablering. Utbildningsnivån inom svensk skogs- och träindustri bland befintlig personal är om man jämför med andra länder relativt låg. I samarbete mellan industrin, högskolan och andra aktörer vill vi starta nya utbildningar för framtidens personal inom skogs- och träindustri.

Genom Arlas satsning på en mjölkpulverfabrik i Vimmerby byggs en stor kunskap upp inom livsmedelssektorn. Detta bör tillvaratas genom att det inrättas en högskoleutbildning med inriktning på livsmedel i Vimmerby. Livsmedelssektorn är en framtidsbransch för Kalmar län som måste tas till vara.

Detta är inriktningar och prioriteringar som regeringen genom sin styrning av högskolan bör uttala sitt stöd för.

Kalmar län måste öka kunskaperna om den nationella träbyggnadssatsningen och stärka fortbildningen inom träbyggandet. Produktion av små trähus har länge skett i länet och det finns en stor kompetens. Att ta steget därifrån över till det mer spektakulära och stora, flerbostadshus och offentliga byggnader, det är den utmaning som nu ligger framför oss.

Vi vill därför att högskolan i Kalmar får ökade forskningsresurser inom detta område. Forskningen ska ske i nära samverkan med näringslivet och skapa förutsättningar för nya etableringar och arbetstillfällen.

Stockholm den 1 oktober 2007

Håkan Juholt (s)

Krister Örnfjäder (s)

Désirée Liljevall (s)

Lena Hallengren (s)