Motion till riksdagen
2007/08:Ub324
av Helena Bouveng (m)

Frisök till gymnasiet


m1146

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om frisök till gymnasiet.

Motivering

I våras beslutade riksdagen att införa en begränsad modell av såkallat frisök till gymnasiet. Beslutet innebär att en elev har rätt att välja en kommunal gymnasieskola i en annan kommun än den man är bosatt i. Begränsningen innebär att man bara får välja nationella inriktningar på nationella program. Om kommunen där skolan är belägen har en lokal inriktning på det sökta programmet är hela programmet stängt för frisök. Individuella programmet och olika specialutformade program är också undantagna.

I praktiken är alltså elevernas valfrihet kraftigt begränsad, tre av fyra gymnasieplatser är undantagna från frisök i alla våra större städer. För elever i Jönköpings län innebär det t ex att populära inriktningar mot idrott, musik och företagande i Jönköping inte är öppna för frisök. Specialutformade program, t ex Idrottsledarprogrammet på Sandagymnasiet och JING (internationell näringslivsutbildning) på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping inte är öppna för utifrånkommande elever. Ett annat typiskt exempel är Njudungsgymnasiet i Vetlanda, där man ville börja utbilda tävlingsmekaniker, men som på grund av avslag på ansökan om nationellt intag inte kunde få tillräcklig rekryteringsbas och tvingades lägga ner planerna. Det man får rätt att söka är det som redan finns på skolan hemma, inte det som är lite nytänkande och spännande.

Det begränsade frisöket innebär också att konkurrensen snedvrids, vilket är en nackdel för de kommunala gymnasieskolorna som inte får samma möjligheter som friskolorna att rekrytera elever genom att erbjuda bra utbildningar.

Jag tycker att det här är fel. Alla utbildningar som finns på gymnasiet bör också vara öppna för sökande för alla elever från hela landet. Jag anser därför att riksdagen bör tillkännage detta för regeringen, så att regeringen kan inarbeta detta i förslaget till ny gymnasiereform.

Stockholm den 3 oktober 2007

Helena Bouveng (m)