Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om genusforskning och dess betydelse för samhällets utveckling.
Genusforskningen undersöker betydelsen av kön inom exempelvis områden som arbetsliv, familjeliv, vård och omsorg, rättsväsende, utbildning, kultur- och fritidsvanor. I dag bedrivs forskning inom området både inom särskilda centrumbildningar, institutioner för genusforskning och inom ramen för de traditionella ämnesdisciplinerna.
Det finns en tydlig koppling mellan forskning och arbetet för ett jämställt samhälle. Genusforskning är av avgörande betydelse för hur samhället utformas både i dag och i framtiden, eftersom de strukturer som är kopplade till kön behöver tydliggöras.
Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet med dess forskning påverkar genusforskningen på detta område negativt. Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med den genusforskning som bedrevs på Arbetslivsinstitutet. Eftersom forskningen dessutom var spridd över ALI:s tidigare verksamhetsorter och var integrerad inom alla forskningsfält riskerar den att slås i spillror, och detta är av flera skäl mycket allvarligt. Regeringen bör agera för att denna forskning tas tillvara och kan fortgå.
Med anledning av den senaste regeringsförklaringen finns det starka skäl att känna oro inför genusforskningens framtid. I regeringsförklaringen förtydligas att en ökad andel av forskningsresurserna ska fördelas genom fakultetsanslag till framstående forskningsmiljöer. När konkurrensen om forskningsmedlen ökar och olika discipliner ställs mot varandra får inte sällan de så kallade mjuka ämnena stå tillbaka.
Det är angeläget att Sverige är en stark forskningsnation också på detta område och att regeringen slår vakt om genusforskningen och dess framtid.