Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att nationellt säkra finansieringen av Centrum för nationella minoriteter vid Luleå tekniska universitet.
Sverige har fem nationella minoriteter: samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar. Med begreppet nationell minoritet menas en folkgrupp, som själv identifierar sig som ett folk, med långvarig anknytning till landet de lever i.
Dessa fem nationella minoriteter har under många år varit utsatta för långvarig assimileringspolitik från det svenska samhällets sida. På grund av en bristande respekt för individers rätt till sin egen kultur och sitt eget språk har de nationella minoriteternas kulturer och språk länge levt en tynande tillvaro som gjort att flera av språken, som samiska och meänkieli, i dag saknar viktiga ord och uttryck och därmed blir svåra att använda i kontakt med myndigheter. Det svenska samhället har ett ansvar för att hjälpa de nationella minoriteterna att utveckla sina språk och kulturer, men även för att forska och informera om deras villkor.
Minoritetsfrågorna är i högsta grad närvarande inom Barentsregionen som består av de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Barentsregionen har en sammanlagd befolkning på ca 6 miljoner, där många befolkningsgrupper är minoritetsbefolkningar i respektive land, exempelvis samer, sverigefinnar, tornedalingar, kväner, nenetser, komer, vepser och karelare. Det medför att samarbetet inom Nordkalotten, Barentsregionen och det cirkumpolära området har en tydlig etnisk dimension.
Forskningen om nationella minoriteter behöver stärkas liksom information och kunskapsförmedling såväl inom universitetsvärlden som till det omgivande samhället. Luleå tekniska universitet har byggt upp en stark forskningskompetens i minoritetsfrågor på flera olika områden. Forskning om nationella minoriteter, med fokus på norra Europa, har mycket god bäring mot internationell forskning i andra delar av världen.
Ett underlag för bildande av Centrum för forskning om nationella minoriteter har tagits fram av Luleå tekniska universitet. En centrumbildning som kan göra det möjligt för universitetet att på ett samlat och långsiktigt sätt ta ansvar för minoritetsfrågorna och bidra med vetenskapligt förankrade fakta inom det dynamiska område av urbefolkningsrättigheter, naturresurser, turism och kulturarv som nationella minoriteter relaterar till. Det är ett nationellt intresse att finansiera Centrum för forskning om nationella minoriteter vid Luleå tekniska universitet.