Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av utbildningsinsatser och forskning inom ämnet djuretik.
Vår relation till djuren har under lång tid varit föremål för diskussion. Redan de gamla grekerna funderade över vilka handlingar som var riktiga och vilka som var felaktiga mot djur. Många stora tänkare har kommit fram till att vårt sätt att behandla djur, där deras kroppar ses som mat och deras hud som kläder, är orättfärdigt. År 1789 skrev till exempel Jeremy Bentham i Introduction to the Principles of Morals and Legislation:
”Det kan komma en dag då resten av djurvärlden kan få de rättigheter som aldrig kunnat undanhållas dem genom annat än tyranni.”
Att det förhållande till djur som utvecklats i vårt samhälle i många avseenden bygger på dubbelmoral märks tydligt: Vissa djurindivider ses som vänner och får all tänkbar omvårdnad, medan andra föds upp trångt och utan tillräckliga möjligheter att bete sig naturligt, för att sedan gå slaktdöden till mötes. Om de djur som ses som sällskapsdjur skulle behandlas på motsvarande sätt som slaktkycklingarna gör skulle det bli ramaskri i vårt samhälle.
Enligt min mening är det angeläget att diskussionen om hur vi behandlar djur och hur vi ska se på djurens rättigheter stärks i vårt samhälle. Det är därför viktigt att barn och ungdomar i skolan kommer i kontakt med den kunskap som ryms inom ämnet djuretik och att de tidigt tränas i att göra etiska val, det vill säga ges möjligheter att sätta sig in i de etiska problemen i vår nuvarande relation till djur samt att deras handlingar får konsekvenser för djuren. Detta bör tas upp i samband med den översyn av läroplaner och mål i skolan som regeringen aviserat. Det är också viktigt att ämnet djuretik ges utrymme i de högre utbildningarna. Enligt min mening borde det vara obligatoriskt i alla utbildningar till yrken där man på något sätt kommer att hantera djur. Jag anser också att det är olyckligt att det idag i stort inte finns någon forskning inom ämnet djuretik i Sverige.