Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barnomsorg på obekväm arbetstid.
Förskolan byggdes ut för att kvinnor och män skulle kunna delta i arbetslivet på lika villkor. En fungerande barnomsorg är en förutsättning för arbetslinjen.
Att barnen går i förskola är idag självklart. Inte många 9–17-arbetande behöver pussla med mormor, farfar, grannen och kollegorna för att ordna den dagliga barnomsorgen för våra barn medan vi är på arbetet.
Men det finns fortfarande föräldrar för vilka barnomsorg inte är en självklarhet. De är fortfarande kvar i ”pusslandet”, eller har rent av har tvingats ge upp sina yrken, för att barnomsorg saknas. En sådan grupp är skådespelare, sångare, orkestermusiker, teknisk personal med flera inom kultursektorn som arbetar så kallad delad dag. Delad dag innebär att man repeterar på dagen, är ledig några timmar på eftermiddagen för att sedan återgå till jobbet vid 17–18-tiden på kvällen för att spela föreställning. Först vid klockan 23 är dagen slut och man kan gå hem.
Dessa personer behöver barnomsorg på kvällar, nätter och helger som ett komplement till förskola på dagen. Det gäller i synnerhet ensamstående och föräldrar som båda arbetar delad dag.
Idag erbjuder vissa kommuner och stadsdelar barnomsorg på kvällar, nätter och helger men inte alla. Den ena sångaren på Operan kan alltså få sådan barnomsorg, medan kollegan på samma arbetsplats inte får det, eftersom hon eller han bor i en annan stadsdel.
Orsaken är skollagens utformning. Kommuner och stadsdelar är enligt lagen inte skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. I lagen står att det ”bör” erbjudas. Därmed är det upp till den enskilda kommunens eller stadsdelens goda vilja om sådan barnomsorg erbjuds eller ej.
Skollagen måste därför ändras så att den tydligt anger att kommunerna och stadsdelarna har skyldighet att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger för barn till föräldrar med yrken som kräver denna omsorgsform för att de ska kunna förvärvsarbeta.