Motion till riksdagen
2007/08:Ub284
av Luciano Astudillo (s)

Tillvalsspråken i grundskolan


s98017

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att modernisera tillvalsspråken i grundskolan.

Motivering

Mer än 16 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund. År 2010 kommer vart tredje barn som föds i Sverige att ha en eller båda sina föräldrar födda i ett annat land. I min hemstad Malmö har redan 40 procent en så kallad utländsk bakgrund och hela 52 procent av ungdomarna som är 18 år och yngre har en eller båda sina föräldrar födda i ett annat land. Vi svenskar kan numera tala och göra oss förstådda på mer än 150 olika språk. Detta är en resurs som kan tas till vara bättre i den svenska skolan.

I dagens läge kan moderna språk (tidigare kallat B- respektive C-språk) läsas i grundskolan som språkval och som elevens val. Varje kommun är skyldig att erbjuda språkval i minst två av språken franska, spanska och tyska. Kommunen är skyldig att anordna undervisning i de erbjudna språken om minst fem elever väljer språket och om eleverna bedöms ha möjlighet att fortsätta med språket i gymnasieskolan. Även finska och samiska får erbjudas eleverna som språkval. Om dessa språk erbjuds gäller inte kravet om minst fem elever. Även andra språk får erbjudas som språkval om eleverna på motsvarande sätt bedöms ha möjlighet att fortsätta studierna i språket i gymnasieskolan.

Om eleven och elevens vårdnadshavare så önskar ska eleven som alternativ till moderna språk erbjudas undervisning i det språk som eleven har rätt till modersmålsundervisning i, svenska som andraspråk, svenska, engelska eller teckenspråk. Kravet att minst fem elever i kommunen ska välja språket gäller även här, förutom när det gäller modersmålsundervisning för samiska, tornedalsfinska eller romska elever.

Ett visst antal timmar finns avsatt i timplanen för elevens val. Undervisningen är tänkt att fördjupa eller bredda elevens kunskaper i ett eller flera ämnen. I elevens val kan ingå ett språk som eleven inte tidigare har fått undervisning i. Generellt gäller att undervisningen till sitt innehåll och sin inriktning ska vara förenlig med den kursplan eller de kursplaner som är fastställda för det aktuella ämnet. Undervisning i ett nybörjarspråk ska anordnas enligt motsvarande kriterier som för språkvalet, det vill säga om minst fem elever väljer språket och eleverna kan bedömas ha möjlighet att fortsätta studierna i gymnasieskolan.

I verkligheten är det i stort sett endast tyska, franska och spanska som erbjuds som språk i grundskolan. Det finns även ett antal som läser modersmål som språkval, men det är en relativt liten andel (undervisning i modersmål sker därutöver i de flesta språk).

Det är flera faktorer som påverkar vilka språk som erbjuds på en skola. Elevernas intresse och möjligheten till lärarkompetens är de viktigaste. Efterfrågan på språken kan också variera i olika delar av landet eller inom en kommun. Det viktiga är att vi ser över de faktiska möjligheterna för elever att få del av ett breddat språkerbjudande. Att globalisera och modernisera utbudet är positivt för Sverige som land och för de enskilda individerna.

Stockholm den 2 oktober 2007

Luciano Astudillo (s)