Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konsekvenserna för den framtida vuxenutbildningen.
Den nuvarande borgerliga regeringen vill avskaffa det statliga stödet till vuxenutbildning. Detta kommer att slå hårt speciellt mot de människor som inte fått utbildning i ungdomen utan som började arbeta direkt efter den obligatoriska skolan och som har arbetat länge inom sitt yrke. Dessa återfinns ofta som medlemmar inom LO, vars medlemsförbund organiserar en stor del av samhällets arbetstagare. De allra flesta av dessa har inte har råd att ta studielån. Det minskade bidraget till uppsökande verksamhet kommer också slå mot dessa grupper i form av försämrad aktiv rekrytering till studier.
Avvecklingen av rekryteringsbidraget och neddragningen av stödet till den kommunala vuxenutbildningen kommer att begränsa dessa stora gruppers möjligheter till vidareutbildning. Det kommer givetvis också att påverka många människor personligen, då det blir svårare att få ekonomi till att börja studera. Därmed missar man chansen att byta arbetsbana i livet. Det kommer även att påverka vår framtida arbetsmarknad, varför en grundlig konsekvensanalys av dessa neddragningar behöver göras snarast.
I tider när kravet på högre kompetens efterfrågas inom alla branscher borde bidragen till vuxenutbildning i stället ökas, så att fler kan få möjlighet till studier i vuxen ålder. Utvecklingen inom arbetsmarknaden går allt snabbare, det skapas nya arbeten som inte funnits tidigare och därmed växer kravet på nya kunskaper. Det innebär att både arbetstagare med kort och med längre utbildning kommer att behöva utbilda sig för att byta arbete och kanske yrkesbana flera gånger under sitt arbetsliv. För dem är vuxenutbildningen den enda möjligheten att ta sig in på ett nytt arbetsområde, för att få möjlighet till fortsatt försörjning.
Kunskap och kompetensutveckling är viktiga medel i förverkligandet av ett mer rättvist samhälle och ett bra arbetsliv. Det är därför alarmerande att konsekvenserna av neddragningarna inte har analyserats djupare av regeringen. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera ett samhälle där vissa grupper hamnar i utanförskap på grund av strukturer i samhället. En neddragning av anslagen till vuxenutbildning är en strukturell förändring som bidrar till att stora grupper utestängs från möjligheter till utbildning senare i livet. Ökat stöd till vuxenutbildning är därför ett viktigt rättvisekrav.