Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om turism- och besöksnäringens behov.
Turismen och besöksnäringen har blivit en allt viktigare del av näringslivet i vårt land och de påverkar tillväxten inom andra branscher, exempelvis hotell- och restaurangnäringen.
Turismnäringen har dock på senare år genomgått stora förändringar. Utvecklingen har påverkats av globaliseringen av näringslivet, nya krav på ledarskap samt ökade krav på branschmässig kompetens. Tidigare har den svenska turistmarknaden till stor del varit relativt nationell, majoriteten av företag har varit svenskägda, samtidigt som den svenska hotell- och restaurangnäringen länge har dominerats av mindre företag, ofta med en trogen kundskara och traditionella produkter.
Detta har dock förändrats på senare år då ett stort antal hotellkedjor har sålts till utländska företag och många enskilda hotell har sålts till de stora kedjorna. Restaurangbranschen befinner sig också i en stark förändringsprocess. Internationella erfarenheter visar att det är de professionellt ledda stora kedjeföretagen som vinner marknadsandelar på bekostnad av de mindre företagen.
Svenska företag måste idag och i framtiden ledas på ett professionellt sätt med personal med god utbildning inom området. De måste kunna konkurrera med stora internationella kedjor, och då är god och relevant utbildning nyckeln till framgång.
Även om branschorganisationerna de senaste åren arbetat för att utveckla och kvalitetsstärka gymnasieutbildningen inom hotell- och restaurangbranschen finns det fortfarande brister på universitetsnivå. De utbildningar som finns – t.ex. i Grythyttan – är ofta inriktade på restaurangdelen av branschen medan stora delar av hotelldelen samt företagsledningskunskap lämnas utanför.
Om Sverige fullt ut ska kunna ta till vara den tillväxtpotential som finns inom den expanderande turistindustrin är det nödvändigt med ett utbildningsutbud på högskolenivå som matchar de kompetensbehov som finns inom branschen. Detta bör innefatta ett kundorienterat, kompetenshöjande synsätt snarare än de traditionellt produktionsorienterade befattningsutbildningarna. Produktionsinriktningen innebär ofta att kundorienterade kunskaper, t.ex. psykologi, marknadsföring, språk, processtänkande, kvalitetsstyrning och ekonomi, utelämnas trots att de fyller en viktig funktion i branschen. Utbildningsmöjligheterna måste således både ändra inriktning och få högre kvalitet.
Det är även angeläget att det finns relevant forskning inom området turismnäring för att ytterligare kunna utveckla den näring som med största sannolikhet kommer att bli omfattande i Sverige inom en snar framtid. Samordningsfördelar mellan näringen och högskolorna bör också aktualiseras.