Motion till riksdagen
2007/08:Ub253
av Ann-Kristine Johansson (s)

Mat och hälsa i skolundervisningen


s42004

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betydelsen av ämnet hem- och konsumentkunskap i undervisningen.

Motivering

Idag pågår en intensiv debatt om mat och hälsa, inte minst när det gäller hur våra barn mår. Att man måste börja i unga år är många överens om. Konsumtionsmönster, attityder och värderingar grundläggs tidigt och de kommersiella budskapen söker sig allt längre ner i åldrarna. Därför bör barn och ungdomar redan på ett tidigt stadium lära sig att bli kritiska konsumenter. Här har skolan en viktig roll att spela.

Att vara konsument är svårare idag än tidigare och att vara en kritisk konsument är att samla information, bedöma och att göra mängder av val; hem- och konsumentkunskap bidrar till att skapa förutsättningar för att göra dessa val.

Skolan har även en viktig roll att ge grundläggande kunskaper om förutsättningarna för en god hälsa samt förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, att lära sig visa respekt för, och omsorg om, såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

Det finns undersökningar som visar att många barn väljer att hoppa över både frukosten och lunchen. Det sätter naturligtvis spår i hur man mår och resulterar ofta i sämre prestationer i skolan.

Hem- och konsumentkunskapen ger eleverna, tillfälle att reflektera över vardagslivet och privatlivet. Att stärka, utveckla och bredda hem- och konsumentkunskapen kan således vara ett sätt att främja jämställdheten, Det är fråga om att ge budskapet till alla elever, att omsorg, hushållning, social gemenskap, mat, hälsa och miljö är viktigt att ha kunskaper om.

För att vi inte ska få ännu större svårigheter med folkhälsan än vad vi har i vårt samhälle idag, behöver vi uppvärdera hem- och konsumentkunskapens betydelse i skolan.

Stockholm den 20 september 2007

Ann-Kristine Johansson (s)