Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regional spridning för den högre utbildningen.
Det är viktigt att den högre utbildningen är brett spridd över hela landet och att det finns en mångfald av forskargrupper i skilda regionala miljöer.
Uppbyggnaden av regionala högskolor, varav flera blivit universitet, har inneburit en breddad geografisk rekrytering av studenter och forskare. Eftersom olika län har olika sociala sammansättningar utifrån näringsstrukturen, så har den geografiska breddningen också skapat bättre förutsättningar för att motverka social snedrekrytering till den högre utbildningen.
Regeringen utreder frågan om koncentration och excellens i högre utbildning och forskning för att hävda och stärka Sveriges konkurrenskraft på området. Det talas mycket om ”universitet av god europeisk klass” utan närmare definitioner. Även termen ”excellens” är ett spinnord för dagen.
Självfallet måste svenska högskolor och universitet samarbeta såväl nationellt som inom Norden, Europa och i världen för goda resultat. Enskilda forskare och forskargrupper vid svenska universitet och högskolor har givetvis redan idag intimt samarbete med utländska forskare. Forskning innebär idag att möta kolleger på internationella seminarier och utbyta resultat och erfarenheter. Att utländska gästforskare befinner sig i Sverige och svenska forskare gästar andra universitet tillhör det normala idag. Givetvis innebär också den nya informationsteknologin att forskare håller en helt annan kontakt med varandra både nationellt och internationellt. Antalet nätkurser och studenter som följer kurser via nätet växer också oavbrutet.
Regeringen är fast i en gammaldags och omodern syn på forskningen om den högre utbildningen. En tid då all högre utbildning och forskning skulle samlas till några få ”nationaluniversitet” i Uppsala, Lund och möjligen också Stockholm och Göteborg. Nu gäller det istället att brett stärka samarbetet mellan olika ämnen, institutioner och forskningsområden på både gamla och nyare universitet samt högskolorna. Det handlar också om att bygga upp och stärka både mång- och tvärvetenskapliga inriktningar. Att minst hälften av alla unga genomgår högskoleutbildning är ett självklart mål.
Inriktningen på den högre utbildningen och forskningen bör vara att ge möjlighet till högskolestudier i alla län och att minst hälften av ungdomsgenerationen ska genomgå högskoleutbildning. Man måste även arbeta för att stärka möjligheterna för de som yrkesarbetat så att de kan få fort- och vidareutbildning även på högskolenivå. Man måste arbeta för ökat samarbete mellan olika universitet och högskolor för att stärka konkurrenskraften och forskningen samt främja tvär- och mångvetenskapliga perspektiv i forskningen.