Motion till riksdagen
2007/08:Ub244
av Magdalena Andersson (m)

Jämställdhetsperspektiv i gymnasieskolan


m1202

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av gymnasieskolan ur ett jämställdhetsperspektiv.

Motivering

Fler kvinnor än män examineras från högskolan idag och fler kvinnor väljer traditionellt manliga yrken. Ändå består skillnaderna på arbetsmarknaden. Förra regeringens strategi var att locka unga till könsmässigt otraditionella program på gymnasiet. Det gav fler flickor på de tekniska programmen, men alltför få pojkar till vård- och omsorgsprogrammen. Alliansregeringen ifrågasätter nu den tidigare strategin vilket jag välkomnar. Är det verkligen elevernas yrkesval som är problemet eller finns det kanske brister i utbildningarna? Eller t o m det som kommer efter?

Vid studier av de utbildningar pojkar väljer på gymnasiet, finner man övervägande val av de tekniska. De leder till fler möjligheter i framtiden, både som anställd och egen företagare. Med högre utbildning kommer högre löner och högre chefspositioner. Pojkar väljer också de klassiska hantverksyrkena, som förbereder dem på ett liv som egna företagare genom att erbjuda kurser i t ex entreprenörskap (inte vanligt på vårdprogrammen).

Utbildningar som många flickor väljer, men som pojkar väljer bort har hittills ofta lett till en arbetsmarknad med en enda arbetsgivare – rätt in i den offentliga sektorn, utan att passera GÅ. Där saknas möjligheterna till eget ägande och till att bli sin egen chef. (Läkare undantagna – vilket män redan räknat ut. De finns i vården – men sällan som undersköterskor!) Alliansens förslag om att öppna upp den offentliga sektorn för andra aktörer är därför en ren jämställdhetsreform!

För att ge alla människor samma möjligheter i arbetslivet krävs också en granskning av vilka förutsättningar vi ger dem från start. Det behövs en rejäl översyn av gymnasieskolans utformning också ur ett jämställdhetsperspektiv – där man lämnar idén om att forcera eller styra ungas yrkesval och istället arbetar för att öka de framtida valmöjligheterna. Det är lika viktigt för den blivande förskolläraren eller sjuksköterskan att få utbildning i entreprenör- skap som för den blivande snickaren eller elektrikern.

En fri och öppen arbetsmarknad inom alla områden är en förutsättning för ett mer jämställt samhälle där både pojkar och flickor kan drömma om att förverkliga just sina livsprojekt. Men det förutsätter att det som förbereder unga män och kvinnor för arbetslivet, d v s skolan, också ger båda könen samma ingångsmöjligheter.

Stockholm den 28 september 2007

Magdalena Andersson (m)