Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet.
Som student är det, förutom just studier, ekonomin som ger bekymmer. Studenter får idag studiemedel fördelat på en bidragsdel och en lånedel. Huruvida studenten vill låna, är upp till den enskilde. Dock finns det omständligheter som påverkar studentens valmöjligheter. Framförallt är det ett så kallat fribelopp som sätter gräns för hur mycket man får tjäna för att ha rätt till fullt studiemedel. Denna begränsning är helt onödig.
Förutsättningarna ovan skapar en situation där politiken avgör ett val som borde vara studentens, nämligen att avgöra hur mycket tid som kan avsättas för arbete utan att studierna blir lidande. Om studenten anser att det finns tid som kan användas för att arbeta, och på detta sätt minska den börda som studielån innebär, bör studenten också få använda denna tid till arbete utan att det slår tillbaka på studenten.
Studiemedelssystemet ställer krav på studieresultat. Detta innebär automatiskt en begränsning av hur mycket studenten hinner arbeta. Den för arbete disponibla tiden kan dessutom variera från termin till termin. Med nuvarande system kan studenterna ej jobba hårt då tiden medger och spara till en annan termin. Besluten över ekonomi och livssituation bör tillhöra individen, inte staten. Därför måste fribeloppet för studenter avskaffas.