Motion till riksdagen
2007/08:Ub228
av Birgitta Sellén (c)

Trafikkunskap


c400

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla elever i grundskolan ska få en ordentlig utbildning i trafikkunskap.

Motivering

Oavsett om vi går, cyklar, kör moped, kör bil eller åker buss är vi alla trafikanter.

Därför är det viktigt att vi alla har goda kunskaper om vägmärken och hur man ska bete sig i trafiken.

Tidigare har eleverna i grundskolan fått undervisning av poliser som kommit till skolan och haft träning med dem, redan i lågstadiet, om hur man går i trafiken. Sedan har de återkommit när eleverna varit tillräckligt stora för att börja cykla i trafiken. Idag är det ett fåtal skolelever som får dessa besök från polisen. Det åligger i stället lärare och föräldrar att lära barnen dessa kunskaper. Det är i och för sig rätt att föräldrarna har ett ansvar för att lära sina barn hur man ska uppträda i trafiken, men det blir utan tvekan en bättre effekt på undervisningen om alla elever får likadan utbildning, genom att polisen kommer till skolan och tränar med eleverna.

Trafikolyckor där cyklister och mopedister är inblandade ökar oroväckande mycket, och statistik från Vägverket visar att antalet oskyddade trafikanter som dör i trafikolyckor också ökar oroväckande mycket. Främst är det bland mopedister och cyklister som dödsolyckorna ökar.

Regeringen som är medveten om detta har aviserat att det kommer att bli en lagändring som ska träda i kraft vid årsskiftet 2008/2009 som innebär att det ska krävas körkort och en åldergräns på 16 år för EU-mopeder. Det är bra för då måste de skaffa sig en gemensam teoribakgrund. Men den teoribakgrunden behöver ALLA trafikanter och av den anledningen bör alla elever erbjudas ordentlig utbildning i trafikkunskap i grundskolan. Detta bör ges regeringen till känna.

Trafiken ökar kraftigt, vilket innebär att alla som rör sig i trafikmiljön måste ha kunskap om trafikreglerna. Det borde därför vara naturligt att grundskoleelever får en ordentlig undervisning om hur man går och cyklar i trafiken. När man befinner sig ute i trafiken ser man att det är alltför många som inte har tillräckliga kunskaper om trafikregler. Speciellt kan man nog påstå att det gäller cyklister. De cyklar mot enkelriktat, cyklar över övergångsställen och förväntar sig att bilister ska lämna företräde, lämnar inte företräde för fotgängare som befinner sig på ett övergångsställe osv.

Stockholm den 27 september 2007

Birgitta Sellén (c)