Motion till riksdagen
2007/08:Ub213
av Patrik Forslund (m)

Fribeloppet


m1035

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet för studenter.

Motivering

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har en regel som innebär att de studenter som tjänar egna pengar under sin studietid kan få sitt studiemedel sänkt. Om man studerar 23 veckor på våren och 17 veckor på hösten kan man tjäna 42 818 kronor under perioden den 1 januari–30 juni och 57 931 under perioden den 1 juli–31 december utan att studiemedlet minskar. Tjänar man över dessa belopp blir man återbetalningsskyldig. Detta är vad som kallas fribelopp.

Det finns en rad olika anledningar till varför studenter behöver ett extra jobb vid sidan av sina studier. Den första anledningen är att det idag är svårt att leva på de dryga 7 000 kronor man får om man tar ett studielån inklusive bidrag. Det är sällan pengarna räcker till efter att man betalat hyra, räkningar och diverse andra omkostnader man kan tänkas ha. Det kan inte vara meningen att studenter ska förpassas till att leva på existensminimum bara för att de väljer att utbilda sig. För äldre människor kan det även många gånger innebära att de avstår från att vidareutbilda sig då de helt enkelt inte har råd att leva på detta. Ett avskaffande av fribeloppet skulle även innebära att fler studenter skulle kunna ta mindre lån eller bidrag under studietiden och slippa dra på sig skulder.

Arbetslivserfarenhet är viktigt för att få ett jobb. Det är inte ovanligt att arbetsgivare kräver någon form av arbetslivserfarenhet när man söker ett jobb, och har man då inte kunnat arbeta vid sidan av sina studier så får man kanske inte det jobb man sökt.

Förutom dessa nackdelar förlorar staten skatteintäkter. Många studenter väljer att arbeta svart och slipper på så sätt oroa sig för att bli återbetalningsskyldiga. Nackdelen är att den svarta arbetsmarknaden växer sig större, studenten utnyttjas och har inga referenser att hänvisa till. Vi har utlovat en arbetslinje som ska gälla för alla människor i Sverige. Detta bör därför även inkludera studenter. Man ska inte bli bestraffad för att man vill dryga ut sin inkomst, eller för att man vill skaffa sig arbetslivserfarenhet. Tvärtom, detta bör premieras varför det är extra viktigt att avskaffa fribeloppet.

Stockholm den 24 september 2007

Patrik Forslund (m)