Motion till riksdagen
2007/08:U370
av Anneli Särnblad och Marita Ulvskog (s)

Sexuell och reproduktiv hälsa som prioritering under det svenska EU-ordförandeskapet


s67029

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige prioriterar sexuell och reproduktiv hälsa under det svenska EU-ordförandeskapet 2009.

Motivering

Sverige har länge varit en av de starkaste aktörerna på området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Internationellt finns en förväntan på Sverige att agera för individens rätt att oavsett var i världen han eller hon är född, kunna bestämma över sin kropp, sin sexualitet och barnafödande. Det svenska ledarskapet för dessa frågor är också viktigt utifrån perspektivet om komplementaritet inom det globala biståndet. Sverige, med sin nationella sexualpolitiska historia och sin erkända roll som global aktör, har specialistkunskap på SRHR inom biståndet och i arbetet för mänskliga rättigheter.

EU, som världens största biståndsgivare, har i flera deklarationer och uttalanden antagit en progressiv hållning för att främja prevention gällande hiv, STI:er (sexuellt överförbara infektioner) och oönskade graviditeter samt för att stärka kvinnors och ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter i världen. EU har på så sätt varit något av en motvikt till de religiösa och moralistiska krafter som på andra håll i världen vill inskränka kvinnors rätt till abort, unga människors rätt till sexualundervisning och tillgång till preventivmedel och kondomer.

I och med EU:s utvidgning har det politiska klimatet inom EU förändrats och flera länder motsätter sig dessa tidigare beslut. Sexuell och reproduktiv ohälsa är dock fortfarande en av de ledande dödsorsakerna för kvinnor i utvecklingsländerna. 6 000 unga människor smittas varje dag av hiv och hundratusentals personer saknar tillgång till information och kondomer som räddar liv. EU:s starka stöd behövs i världen, både politiskt och ekonomiskt.

Sverige bör därför, under sitt EU-ordförandeskap 2009 prioritera sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Tyskland har under sin ordförandetid lyckats driva frågor om hiv/aids och vikten av att satsa på förebyggande arbete för att hindra epidemin i världens fattiga länder. Det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter på detta spår och ännu tydligare visar hur viktigt det är att satsa på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, både som en utvecklingsfråga och en rättighetsfråga.

Sverige måste fortsätta att vara ett föregångsland inom EU för kampen för mänskliga rättigheter och då särskilt de mänskliga rättigheter som rör sexualitet och reproduktion.

Stockholm den 2 oktober 2007

Anneli Särnblad (s)

Marita Ulvskog (s)