Motion till riksdagen
2007/08:U339
av Yilmaz Kerimo m.fl. (s)

Förintelsekonferens om folkmord


s67015

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att folkmordet på assyrier/syrianer bör behandlas på en kommande Förintelsekonferens.

Motivering

Assyrier/syrianer i Sverige har ett särskilt ansvar att i olika internationella fora verka för det assyriska/syrianska folkets medborgerliga rättigheter. Vårt land är tillsammans med flera andra europeiska stater en fristad för många assyrier/syrianer. I dag lever runt 60 000 assyrier/syrianer i Sverige. Många av dem är svenska medborgare, vars barn fötts och växer upp i vårt land. De som flytt bär med sig minnen av förföljelse och etnisk diskriminering och en stark känsla för de anhöriga, som fortfarande lever under svåra förhållanden i sina hemländer.

Assyrier/syrianer är en kristen folkgrupp med ursprung i landet runt Eufrat och Tigris. Hemländerna för den kristna assyriska/syrianska folkgruppen är Irak, Iran, Libanon, Syrien och Turkiet. Vid sekelskiftet bodde mer än 2 miljoner assyrier/syrianer i Turkiet, särskilt i sydöstra Turkiet. I dag finns bara några tusen kvar. Den stora utrensningen skedde under den period, som går under namnet ”Svärdets år”, 1915–1919. Också efter andra världskriget har omfattande och dramatiska utrensningar och diskriminering skett. De senaste åren har den assyriska/syrianska gruppen i sydöstra Turkiet minskat från cirka 150 000 personer till idag cirka 3 000. Den kvarvarande befolkningsspillran i Turkiet är hårt trängd mellan den turkiska armén och olika kurdiska grupper.

Många goda demokratier har gjort upp med sitt förflutna. Hos assyrier/syrianer finns en stark önskan om att det ska bringas klarhet i händelseförloppet under Svärdets år. Vi instämmer i vikten av att assyrier/syrianer får rätt till sin historia och Turkiet möjlighet att göra upp med de händelser, som inträffade under det osmanska riket. Vi tror också att en sådan genomgång är värdefull för Turkiets utveckling till en modern demokrati med full respekt för mänskliga rättigheter i alla delar av landet.

Genom sitt initiativ till Förintelsekonferenserna har den svenska regeringen skapat ett värdefullt redskap för att bringa klarhet om tunga händelser i mänsklighetens historia. Det var därför med tillfredsställelse vi noterade att utrikesutskottet i yttrande över motioner om ”Svärdets år” uttryckt att frågan skulle kunna aktualiseras vid en kommande Förintelsekonferens. Vi anser det vara av stort värde om riksdagen nu gjorde ett tydligt uttalande om att vi önskar att så skall ske inom de närmaste åren.

Stockholm den 4 oktober 2007

Yilmaz Kerimo (s)

Tommy Waidelich (s)

Christina Zedell (s)