Motion till riksdagen
2007/08:U337
av Anita Brodén (fp)

Dialogmöte mellan kristna och muslimska irakiska religiösa ledare


fp1491

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges roll att verka för att Genèvekonventionen efterlevs i Irak.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige tar initiativ till ett dialogmöte mellan ledare för kristna och muslimska samfund i syfte att finna konstruktiva vägar till återuppbyggande av det civila irakiska samhället.

Motivering

Kristna och muslimska ledare i Irak träffas då och då för att samtala om den svåra säkerhetssituationen i Irak. Efter invasionen 2003 och den därpå följande ockupationen av stora delar av Irak av den USA-ledda alliansens styrkor har säkerheten för många irakier avsevärt förvärrats. Det senaste året har situationen blivit svårare, enligt UNHCR:s rapport i augusti 2007. Sunni- och shiamoskéer förstörs liksom många kristna kyrkor. I Irak har ett hat gentemot kristna, som anses stå på ockupanternas sida, inneburit att kristna präster har kidnappats och mördats. Många kristna har emigrerat medan andra avstår från att röra sig utomhus av rädsla för att drabbas av kidnappning och våld.

Kyrkoledare som nyligen besökte Sverige beskrev Irak som ett land med ”allmän laglöshet där kriminella gäng och extrema grupper härjar fritt”.

Kyrkoledare och muslimska ledare ber om hjälp

Kyrkoledare och muslimska ledare ber därför om hjälp att skapa fred och säkerhet i Irak, vilket är en förutsättning för ett fungerande liv. Det är exempelvis ett akut behov att återuppbygga en fungerande infrastruktur för att kunna leverera elektricitet och rent vatten till befolkningen.

Genèvekonventionen och dialogmöten

I internationella kontakter bör Sverige, genom EU och FN, verka för att Genèvekonventionens regler efterlevs, vilket innebär ett ansvar för framförallt USA att upprätthålla lag och ordning i Irak.

Dessutom bör Sverige möjliggöra dialogmöten på neutral mark – utanför Irak – där representanter för Iraks religiösa mosaik kan mötas för att samtala om hur de positivt och konstruktivt kan bidra till återuppbyggnaden av det civila samhället i Irak och hindra våldsutövande.

Representanter för alla de historiska kyrkor som funnits i Irak i 2000 år, sedan den första kristna tiden, tillsammans med kyrkor med kortare historia samt shia- och sunnimuslimska representanter ber om hjälp och stöd för att kunna träffas på neutral mark och samtala i öppenhet.

Ett svenskt initiativ till att ett religiöst dialogmöte äger rum kan bidra till en viktig symbolhandling på vägen mot fred och säkerhet.

I förlängningen skulle det innebära att människor slipper fly från sitt hemland samt att utbildade läkare, lärare och ingenjörer föredrar att stanna och medverka till en återuppbyggnad av Irak.

Stockholm den 1 oktober 2007

Anita Brodén (fp)