Motion till riksdagen
2007/08:U334
av Bodil Ceballos m.fl. (mp)

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd


mp902

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning:

    Anslag

    Anslagsförändring
    (miljoner kronor)

    2008

    2009

    2010

    Summa för utgiftsområdet

    2 000

    0

    0

    8:1

    Biståndsverksamhet

    1 219

    1 219

    1 219

    8:1

    Skuldavskrivningar

    500

    8:1

    Flyktingmottagande

    1 500

    49:1

    Reformsamarbete i Östeuropa

    –1 219

    –1 219

    –1 219

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformsamarbete i Östeuropa inte ska betalas av biståndsmedel utan att dessa medel ska återföras till budgetpost 8:1.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lyfta bort skuldavskrivningar (500 000 000 kr) och flyktingmottagning (1 500 000 000 kr) och återföra pengarna till biståndsramen.

Motivering

Utgiftsområde 7 omfattar internationellt bistånd. Solidaritet med världens alla människor är en av de grundläggande solidariteter som ligger till grund för Miljöpartiet de grönas ideologi. Av tradition är detta ett av våra viktigaste budgetområden.

Vi inom Miljöpartiet är starkt medvetna om att jordens resurser är knappa och mycket ojämnt fördelade mellan länder och människor. Enligt beräkningar från UNDP är 1,2 miljarder av världens befolkning extremt fattiga och lever på en dollar om dagen och 2,5 miljarder räknas som fattiga, dvs. lever på 2 dollar per dag eller mindre.

Miljöpartiet menar att det är en absolut nödvändighet om vi ska få en trygg värld att varje människa har sina grundläggande sociala, ekonomiska och politiska rättigheter tillgodosedda. Det är långt kvar till att vi uppnår en rättvis värld där jordens resurser är likvärdigt fördelade. Miljöpartiet vill verka för en rättvis och miljömässigt hållbar fördelning av jordens resurser. Därför är det så viktigt att Sverige fortsätter att vara ett föredöme för andra rika länder genom att upprätthålla enprocentsmålet.

Miljöpartiet är avvaktande till utfallet av regeringens nya biståndspolitik med en halvering av antalet programländer för biståndet som skett i en mycket sluten process. Trots att regeringen lovade delaktighet och insyn i processen har regeringen inte informerat riksdagens utrikesutskott, utan ställde riksdagen inför fullbordat faktum. Inte heller har det förts någon dialog med de länder som nu berörs innan beslut fattats, vilket kanske är den tyngst vägande kritiken från Miljöpartiets sida. För Sveriges internationella anseende vore det kanske bättre om regeringen hade bemödat sig om att utveckla andra relationer mellan Sverige och mottagarländerna i ett tidigare skede.

Miljöpartiet säger nej till regeringens nya biståndsområde som kallas Reform­samarbete i Östeuropa som verkar syfta mer till EU-anpassning än till fattigdoms­bekämpning. Denna post på 1 219 000 000 kronor återför vi till biståndsbudgeten med motiveringen att vårt bistånd ska gå till fattigdoms­bekämpning inte till EU-anpassning. Det torde vara en EU-uppgift och därmed EU:s kostnad.

Vad som får och inte får räknas till bistånd definieras av OECD:s DAC (Development Assistance Committee). Enligt denna får exempelvis bistånd användas till skuld­avskrivningar och till flyktingmottagning. Dessa kriterier används också av Sveriges regering. Samtidigt som skulderna utgör ett hinder för utveckling och skuld­avskrivningar naturligtvis behöver göras, anser Miljöpartiet att det är orättfärdigt att bistånd ska användas till skuldavskrivningar. Detta innebär att resurser tas från de fattigaste till att betala av skulder som kanske inte ens skulle ha betalats tillbaka. Både skuldavskrivningar och bistånd behövs.

Även om DAC ger möjligheter att göra avräkningar från biståndsbudgeten så finns det andra åtaganden om att inte göra detta. Ytterst rekommenderar också OECD att inte bistånd ska användas till skuldavskrivningar. Vårt västra grannland Norge använder sig inte av biståndsbudgeten för att finansiera skuldavskrivningar. Förra året försäkrade flera företrädare för de borgerliga partierna att den då stora posten för skuld­avskrivningar var en engångsföreteelse. Nu ser vi att regeringen återigen försöker göra en överföring från de allra fattigaste i världen till välbetalda svenskar, som de facto är innebörden med detta agerande. Det säger vi i Miljöpartiet nej till och för därför tillbaka 500 000 000 kronor till biståndsbudgeten.

Regeringen räknar dessutom med att Sverige kommer att ta emot ett stort antal flyktingar från länder som kvalificerar sig för bistånd. Detta flyktingmottagande vill regeringen nu också använda biståndsmedel till. I år handlar det om 2 500 000 000 kronor som går rakt in i flyktingmottagandeverksam­heten, dvs. en mycket stor del av de dryga 6 miljarder som går till flyktingmottagning under UO8. Miljöpartiet anser att dessa pengar istället borde användas i flyktingarnas hemländer för att förbättra människors levnadsvillkor så att de slipper fly från första början. I tidigare budgetar som Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna lagt har vi dock gått med på att använda omkring 1 000 000 000 kronor för flyktingmottagning. Vi tycker att även det är mycket men ändå en mer rimlig summa och för därför tillbaka 1 500 000 000 kronor av dessa pengar till biståndsbudgeten.

I budgeten sägs inte mycket om det viktigaste av alla områden för biståndet nämligen fattigdomsbekämpning, vilket vi är oroade över. Däremot är vi positiva till att ett av de prioriterade områdena är klimatanpassning som vi ser som en nödvändighet i arbetet med fattigdomsbekämpning. Detta är en av de frågor som Miljöpartiet länge har fört fram som prioriterat område.

Vi kommer dock att bevaka genomförandet så att regeringen inte använder de utsläppsminskningar som blir följden för att avräkna våra egna klimat­åtaganden i Sverige.

Stockholm den 4 oktober 2007

Bodil Ceballos (mp)

Karla López (mp)

Ulf Holm (mp)