Motion till riksdagen
2007/08:U297
av Kent Olsson (m)

Samarbete i Östersjön


m1490

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för ökat samarbete i Östersjöregionen.

Motivering

Vikten av att prioritera samarbetet i Östersjöregionen kan inte nog understrykas. Om regionen skall vara framgångsrik krävs ett nära samarbete med vår stora granne i öst, Ryssland. Östersjöområdet är en stark ekonomisk tillväxtregion i Europa, även om det fortsatt är stora skillnader mellan länderna. Regionen har stora möjligheter att utvecklas och Norden, som i många avseenden är en global vinnarregion, kan utgöra en inspiration för hela Östersjöregionen om alla länder i regionen är villiga att konkurrera och lära av varandra.

Den 16:e parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC), som årligen arrangeras, ägde rum i Berlin den 27–28 augusti 2007. Deltagare i mötet var ett stort antal parlamentariker från länderna kring Östersjön och representanter för Östersjöstaternas råd (CBSS), regeringarnas organ för samarbetet mellan Östersjöländerna. Vid mötet berördes parlamentarikerkonferensens förhållande till CBSS och vikten av att ett nära samarbete mellan regerings- och parlamentarikersidan vidareutvecklas, något jag starkt vill understödja.

I den resolution som antogs vid årets konferens framförs också vikten av att dialog och utbyte av information mellan BSPC och CBSS sker fortlöpande och CBSS-ländernas regeringar uppmanas att varje år avlägga en rapport om hur de resolutioner som antas av BSPC har följts upp. CBSS uppmanas också att förstärka och fördjupa dialogen med folkvalda representanter i samtliga länder innan beslut tas om eventuella strukturförändringar. De övergripande temana för konferensen var energisäkerhet, miljöfrågor med särskild vikt lagd på Östersjöns övergödning, välfärds- och arbetsmarknadspolitik samt gemensam sjöfartspolitik. I den enhälligt antagna resolutionen uppmanas Östersjöstaternas regeringar att stärka Östersjösamarbetet på olika politikområden och med särskilt fokus på energifrågor, en gemensam sjöfartspolicy, arbetsmarknadsfrågor samt socialt välstånd.

Den nordliga dimensionen vars övergripande mål är att stärka demokrati, säkerhet och en hållbar utveckling i norra Europa tas också upp i resolutionen. Partner i detta samarbete är EU, Ryssland samt Island och Norge. Konferensen var överens om att uppmana regeringarna att verka för att mellanstatliga organisationer inom området för EU:s nordliga dimension fördjupar samarbetet och koordinationen av projekt för att nå fram till en effektiv uppdelning av arbetet och undvika att flera länder fokuserar på samma saker, samt att stödja utvecklingen av Östersjöstrategin.

Vad gäller energifrågor och klimatförändringar inom Östersjöområdet bör vi vidta konkreta åtgärder för att förstärka samarbetet i effektivitetsfrågor, försörjning, säkerhet och förnybara energikällor som syftar till att påverka klimatförändringarna i en positiv riktning. Vi måste också säkerställa att information om ekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenser till följd av infrastrukturella projekt i och kring Östersjön når ut till de stater som gränsar till Östersjön genom berörda myndigheter och att grundliga utvärderingar av miljöpåverkan görs för samtliga infrastrukturella projekt i enlighet med internationella åtaganden.

För att främja arbetsmarknaden och det sociala välståndet i regionen bör regeringarna verka för att ta bort hinder för arbetskraftens fria rörlighet och verka för goda arbetsförhållanden i alla länderna.

Vi bör också vidta konkreta åtgärder for att utveckla Östersjöregionen till en förebild inom europeisk sjöfartsnäring, dvs. att se till att Östersjön har Europas renaste och säkraste vatten. Samtliga Östersjöstater skall uppmuntras till att ratificera befintliga internationella konventioner vad gäller skydd av den marina miljön. Länderna skall också rekommenderas att främja projekten som syftar till att åstadkomma rena skepp och rena hamnar. En förbättrad kustbevakning genom att bättre koordinera samarbetet länderna emellan är också av stor vikt liksom främjandet av nya teknologier såsom satellitnavigationssystemet Galileo i kombination med GMES (observationssystemet för global övervakning av miljö och säkerhet).

Vad gäller den allvarliga situation som uppstått på grund av övergödning och andra former av föroreningar är det av största vikt att vi stödjer den strategiska Helcomplanen för att återställa Östersjöns marina miljö och verka för att de rekommendationer som framlagts av BSPC:s arbetsgrupp om övergödningen implementeras snarast möjligt.

Riksdagen bör verka för att de åtgärder som framförs i resolutionen från den 16:e parlamentariska Östersjökonferensen för att stärka samarbetet i regionen, för att stärka samarbetet i energi- och klimatfrågor, för att stödja åtgärder till gagn för arbetskraftens fria rörlighet och det sociala välståndet, för att skapa en gemensam sjöfartspolicy samt för att komma tillrätta med Östersjöns övergödning och andra former av föroreningar genomförs och därigenom aktivt bidra till att utveckla Östersjöregionen och dess närområden.

Stockholm den 2 oktober 2007

Kent Olsson (m)