Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges regering i FN bör verka för att Taiwan ska kunna delta i och bidra till FN och dess underorganisationer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla de diplomatiska förbindelserna med Taiwan.
Taiwan har i praktiken varit självstyrande i ett halvt sekel och har gradvis demokratiserats. Taiwan är en fullt utvecklad demokrati som respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna. I valet 2000 överlämnades makten från Nationalisterna till Demokratiska framstegspartiet genom fria val. Trots att Taiwan har en vald regering anser Kina att det är en kinesisk provins.
Med sina 23 miljoner invånare är Taiwan den 18:e största ekonomin i världen och en stor handelsaktör på världsmarknaden. Det har diplomatiska förbindelser med över 20 länder, en egen utrikespolitik samt eget nationellt försvar, och alla politiska och ekonomiska avtal förhandlas enbart med den valda regeringen.
Trots sin betydande del i världsekonomin är Taiwan utestängt från många världsorganisationer. Landet har dock sedan 2001 varit medlem i WTO. Taiwan har sedan 1993, varje år, ansökt om observatörsstatus i FN men alltid fått ett avslag. I år har den taiwanesiska regeringen beslutat att ansöka om fullvärdigt medlemskap. Taiwans medborgare har rätt att vara företrädda i FN. Detta bör vara Sveriges linje. Sverige bör i internationella sammanhang förväntas arbeta för att detta även skall vara EU:s gemensamma målsättning. Sverige bör även utveckla sina diplomatiska förbindelser med Taiwan.
Med anledning av den stora betydelse som Taiwan har i världsekonomin, och att det idag representeras i mellanstatliga organisationer som OECD och WTO, är det ett stort problem att det inte fullt ut kan delta på lika villkor på den internationella arenan.