Motion till riksdagen
2007/08:U289
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Effektivt bistånd för att uppnå millenniemålen


s67021

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bibehålla Sveriges bistånd på 1 % av BNI.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbeta för ökat kooperativt företagande vid biståndsinsatser.

Motivering

Även om vi arbetar aldrig så hårt för ett samhälle som är bra för hela vår jord, kommer det att finnas fattigdom och orättvisor i världen. Många anser att världens ledare borde göra mer för att förbättra situationen. Många vill också själva vara med och hjälpa, utan att riktigt veta hur de ska gå till väga. Några menar att vi i de rika länderna borde skicka mat och begagnade saker till de fattiga. De som arbetar med bistånd vet bättre, det krävs annat än välgörenhet om vi på sikt ska få en värld utan fattigdom.

Om de bara skulle få chansen både vill och kan fattiga människor själva arbeta sig ur sin fattigdom. Därför behöver vårt biståndsarbete i ännu högre grad inriktas på att stödja utbildning och rådgivning som öppnar möjligheter. Även människors möjligheter att hjälpa varandra bör uppmuntras. Bistånd som är riktat mot kooperativ eller den sociala ekonomin i de fattiga länderna bör stödjas för att få fler småföretag som kan växa och ge fler arbetstillfällen. Detta kan minska fattigdomen för fler än de som är direkt berörda av biståndet. Men det är också ett effektivt sätt att lära ut praktisk demokrati, ”en person – en röst”, och att alla behöver göra sitt för att resultatet ska bli det bästa.

För ett effektivt bistånd är det viktigt att stödja kvinnor och män i deras strävan att öka sina inkomster, förbättra sina levnadsvillkor, försvara sina rättigheter och organisera sig.

Biståndsinsatser som riktar sig mot att ge människor möjligheter att sköta exempelvis bokföringen i ett kooperativt företag kan sedan utvecklas för att sköta mer än företaget effektivt. Det kan alltså bidra till att också den egna familjens och andra familjers ekonomi sköts mer effektivt. Det kan även bidra till att det går lättare att sköta en förening och därmed få till följd att fler organiserar sig. Utbildning för att lära sig vilken gröda som ger familjen den bästa inkomsten kan också ge möjligheter till handel och alltså vara en del i att klara sin försörjning. På sikt kan det bli exportprodukter som tillverkas. Vi vill att Sverige i alla internationella sammanhang ska arbeta för öppna och rättvisa handelsregler som ökar fattiga länders möjligheter att delta i världshandeln på lika villkor.

När fattiga människor själva beskriver sin fattigdom lämnas tusentals olika berättelser. Men många återkommer ändå till samma aspekt: känslan av maktlöshet och oförmågan att skydda sig mot exploatering. Det upplevs ofta värre än den materiella fattigdomen i sig.

Vi kan konstatera att fattigdom är brist på arbete, inkomster och materiella tillgångar. Men det handlar också om brist på säkerhet, trygghet, makt och inflytande. Att bidra till tillväxten och att minska fattigdomen är också att bidra till fler demokratiska och rättvisa samhällen. Om fattigdomen ska utplånas på jorden är det inte bara naturresurserna och det ekonomiska kapitalet som måste fördelas rättvisare. Samtidigt måste demokratin fördjupas så att människors röster blir hörda och deras rättigheter respekteras och förverkligas.

Vi kan glädja oss åt att det internationella biståndet ökar och att biståndsarbetet har blivit effektivare genom Parisdeklarationen, men det måste till mycket mer politiska ambitioner inom alla områden om millenniemålen verkligen ska nås till 2015.

Det övergripande biståndsmålet kan uttryckas som en vision om rättvis och hållbar global utveckling. För att bidra till att nå dit måste alla delar av svensk politik dra åt samma håll, likväl som vi måste påverka andra inom EU och övriga världen att ansluta sig till visionen. Sverige ska vara ett föredöme i biståndsarbetet, och vårt bistånd ska användas för att hjälpa fattiga människor ur fattigdomen. Vi anser att det är viktigt att avsätta minst 1 % av BNI till biståndsverksamhet. För att biståndsverksamheten ska vara effektiv och verkligen nå dit där den gör mest nytta behövs många samarbetspartner. Exempel på det är när en bonde kan hjälpa en bonde, en byggnadsarbetare kan hjälpa en byggnadsarbetare och en organisation kan hjälpa en annan.

I alla delar av biståndet ska frågor som demokrati och allas lika värde vävas in. Kooperativa företag kan hjälpa till att visa vägar till demokrati.

Stockholm den 28 september 2007

Christina Axelsson (s)

Helén Pettersson i Umeå (s)

Laila Bjurling (s)

Monica Green (s)

Ameer Sachet (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Jan-Olof Larsson (s)

Luciano Astudillo (s)

Hillevi Larsson (s)

Lennart Axelsson (s)

Elisebeht Markström (s)

Inger Jarl Beck (s)

Christer Adelsbo (s)

Agneta Gille (s)

Krister Örnfjäder (s)