Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning:
I regeringens förslag till budget uppfylls formellt enprocentsmålet för svenskt utvecklingssamarbete. Samtidigt sker en kraftig urholkning, vilket Vänsterpartiet är skarpt kritiskt till. Från biståndsramen avräknas 500 miljoner kronor för skuldavskrivningar. Vi tycker det är avgörande att det sker omfattande skuldavskrivningar, men anser inte att det är befolkningen i syd som ska betala för dem genom uteblivet bistånd, i synnerhet inte om skulderna är att betrakta som illegitima. Det är dessutom ytterst tveksamt om de skulder som avses uppgår till det belopp som regeringen anger. Kostnaden för att ”döda” skuldebreven är betydligt lägre än så. De 500 miljoner kronor som avräknas för skuldavskrivningar bör därför inte belasta biståndsramen.
2 508 miljoner kronor avräknas från biståndsramen för flyktingkostnader. Det är inte rimligt att flyktingmottagande som sker i Sverige finansieras genom biståndsbudgeten, och det står i strid med grunderna för svensk biståndspolitik – Politik för global utveckling. Vänsterpartiet vill se en omfördelning inom biståndsramen där 1 463 miljoner kronor av avräkningarna för flyktingmottagande inte ska avräknas från biståndsramen utan istället belasta utgiftsområde 8. Det innebär att det reella utvecklingssamarbetet förstärks med 1 463 miljoner kronor i Vänsterpartiets budget. De resterande 1 045 miljoner kronor ska användas till humanitär hjälp till de människor som lever på flykt i andra delar av världen. Ett sådant stöd får dock inte utformas på ett sådant sätt att det ersätter flyktingmottagande i Sverige eller används som förevändning för att inskränka möjligheterna att söka asyl.
Regeringen föreslår den lägsta uppräkningen, 0,78 %, av myndigheternas anslag under de 15 år som systemet använts. Denna uppräkning täcker inte de budgeterade lönekostnaderna och innebär att det saknas 9 miljoner kronor inom biståndsverksamheten, vilket motsvarar 18 tjänster och att det för Sidas del saknas 10 miljoner kronor, vilket motsvarar 20 tjänster. Vänsterpartiet vill inte se några personalneddragningar inom dessa områden och kompenserar därför Sida och biståndsverksamheten med sammanlagt 19 miljoner kronor.
Vänsterpartiet vill se en satsning på klimatbistånd på 1 500 miljoner kronor år 2010, och dessa ska ligga utöver den föreslagna biståndsramen. Det skulle innebära en fördubbling av dagens miljöbistånd och skulle gå till att dels förebygga klimatförändringar i syd, dels motverka klimatförändringarnas konsekvenser i syd, som beräknas bli oerhört omfattande.
I Afrika beräknas t.ex. livsmedelsproduktionen minska med upp till 50 % fram till 2020. Vi vill införa klimatbiståndet enligt en trappmodell, där 500 miljoner kronor avsetts år 2008, 1 000 miljoner kronor 2009 och 1 500 miljoner kronor 2010. Dessa medel får dock inte användas till att finansiera Sveriges egna åtaganden inom Kyotoprotokollet.
Satsningen på klimatbistånd kommer att kräva nyrekrytering och förstärkt klimatkompetens inom Sida. Vänsterpartiet anslår därför för personalförstärkningar 11 miljoner kronor för biståndsverksamheten och 10 miljoner kronor för Sida. Det skulle innebära 42 nya tjänster.
Vänsterpartiet har under åren arbetat för att enprocentsmålet för svenskt utvecklingssamarbete ska nås. När det nu är formellt uppnått är det dags att diskutera enprocentsgolv. Dessutom skulle avräkningarna från biståndsramen bli 1 963 miljoner kronor lägre. Med andra ord skulle utvecklingssamarbetet med en vänsterpartistisk biståndspolitik bli mer omfattande och mer effektivt.