Motion till riksdagen
2007/08:U270
av Hillevi Larsson och Magdalena Streijffert (s)

Aborträtten


s67023

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om aborträtten.

Motivering

Varje dag dör 400 kvinnor och flickor runt om i världen i samband med osäkra aborter, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Samtidigt ifrågasätts rätten till abort allt mer, med moraliska och religiösa argument. Under påven Ratzinger lägger den katolska kyrkan sig i diskussionen med förnyad intensitet. Slovakiskan Anna Záborská, som är ordförande i EU-parlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, är uttalad abortmotståndare. Och i många länder ändras nu också abortlagstiftningen av konservativa regeringar.

Nyligen skärpte Nicaragua sin mycket restriktiva abortlagstiftning till ett förbud mot all abort. I tre EU-länder – Malta, Irland och Portugal – är abort redan förbjudet och snart väntas också Polen införa totalförbud. I november 2005 begärde den italienske hälsoministern Francesco Storace en parlamentarisk utredning för att undersöka om tillräckligt många insatser gjorts för att minska antalet aborter. Med ”insatser” menar Storace att man aktivt ska uppmuntra kvinnor att avstå från abort. Han vill bland annat att frivilliga abortmotståndare ska få finnas på rådgivningsklinikerna. Storace förslag har gett upphov till stora protester. I januari i år demonstrerade till exempel 200 000 personer i Milano för rätten till abort.

Även i USA håller aborträtten på att urholkas. Idag kan varje delstat själv välja vilka restriktioner som ska gälla och många av dem har då till exempel bestämt att man endast ska få göra abort när man blivit våldtagen, eller att sjukförsäkringen inte ska täcka aborten. I augusti 2006 hölls en folkomröstning i delstaten South Dakota om att kriminalisera all abort – även efter våldtäkt eller incest. Förslaget gick tack och lov inte igenom, men stöddes av hela 45 procent av väljarna!

Som en konsekvens av Bushadministrationens så kallade ”Gag rule”, får dessutom biståndsorganisationer som informerar om abort inte några ekonomiska bidrag från USA. Även i Sverige spirar en diskussion om aborträtten: antiabortorganisationen Respekt haft ett möte för att diskutera abortfrågan – i Sahlgrenska sjukhusets aula. Sverigedemokraterna driver frågan och ett helt nytt parti har bildats bestående av f.d. kristdemokrater som vill inskränka aborträtten. Samtidigt finns också grupper som vill föra ett ”etiskt samtal” kring abortfrågan och se över tidsgränserna. Beslutet att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige har satt fart på grupper som även vill hindra svenska kvinnor från att göra abort.

Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp är en fundamental mänsklig rättighet som vi i Sverige måste stå upp för, både nationellt och internationellt! Vi måste ta strid för aborträtten i världen genom att aktivt förespråka sexualupplysning, preventivmedel samt säkra och fria aborter.

Stockholm den 28 september 2007

Hillevi Larsson (s)

Magdalena Streijffert (s)