Motion till riksdagen
2007/08:U263
av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Handlingsplan och utbildning om FN:s resolution 1325


s67033

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildning om FN:s resolution 1325.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell handlingsplan för genomförandet av FN:s resolution 1325 i Sverige.

Motivering

År 2000 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325. Ett stort antal länder har tagit ställning för att involvera kvinnor som aktörer i arbetet för fred och säkerhet.

Krigets konsekvenser drabbar framför allt civilbefolkningen. De flesta flyktingar, närmare bestämt 70 %, är kvinnor och barn.

Verkligheten visar att kvinnor och flickor betalar ett mycket högt pris i väpnade konflikter och att kvinnor ska sättas i centrum för FN:s fredsbevarande aktiviteter. Systematiska våldtäkter är idag en krigföringsmetod. Satt i system utnyttjar man kvinnors särskilda utsatthet under kriget, för att etniskt rensa områden, och förnedra individen. Den har en långtgående verkan på samhället och dess återuppbyggnad. Hur läker man såren i ett samhälle där flickor och kvinnor kränkts i sitt människovärde och är både fysiskt och psykiskt märkta för livet av sina upplevelser? Hur påverkar det samhällen där pojkar växer upp med minnen av när de tvingats se på när våldtäkterna utförts på deras syskon och mamma? Inte sällan förskjuts de våldtagna kvinnorna av sina familjer, särskilt om de blivit gravida av sina förgripare.

Att kvinnor ges lika möjligheter att delta i arbetet med att förebygga, hantera och lösa konflikter är en viktig fråga för demokrati, jämställdhet och utveckling. Det är inte möjligt att skapa fredliga samhällen, en fredlig värld, utan att kvinnor deltar som aktörer för fred och säkerhet. Det är helt nödvändigt att kvinnor finns med i det fredsskapande arbetet, dvs. beslutsprocessen, fredsförhandlingar, nödhjälpsarbete, upprättande av flyktingläger.

Kvinnor måste i ökad utsträckning delta på alla beslutsnivåer i nationella, regionala och internationella institutioner och mekanismer för förebyggande, hantering och lösning av konflikter.

För att resolution 1325:s mål skall uppnås krävs agerande från många håll, det internationella samfundet, regeringar och enskilda organisationer.

Sverige bör upprätta en nationell handlingsplan för genomförandet av resolution 1325 i Sverige. Därtill behövs utbildning om resolutionen i ett flertal berörda myndigheter, inom universitet och högskolor och inom alla delar av lärarutbildningen. Även fortbildningsinsatser för verksamma lärare är nödvändiga. Sverige har stor trovärdighet i demokrati- och människorättsfrågor och bör vara ett föregångsland vad gäller resolution 1325 för att kunna agera kraftfullt i internationella sammanhang.

Stockholm den 2 oktober 2007

Anne Ludvigsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Marie Nordén (s)

Carina Ohlsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Christina Oskarsson (s)