Motion till riksdagen
2007/08:U260
av Mikael Oscarsson (kd)

Globalt avskaffande av dödsstraff för barn


kd573

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige i internationella sammanhang bör verka för ett totalt globalt avskaffande av dödsstraff för den som är under 18 år.

Motivering

I september 2007 var dödsstraff förbjudet i 90 av världens länder. I 11 länder kunde dödsstraff utdömas under speciella omständigheter. I 32 nationer finns dödsstraffet kvar, men har inte använts under de senaste tio åren. Dödsstraffet kvarstår alltjämt i 64 nationer. Detta innebär att kampen mot dödsstraff måste fortsätta på bred front.

I denna motion vill jag fokusera på de särskilt anstötliga avrättningar, då barn döms till döden i vår värld trots att vi skriver anno 2007. Vi får aldrig tappa tilltron till att barn och ungdomar bär på möjligheten till förändring, även om de har begått allvarliga brott.

Dödsdomar mot barn fortsätter att avkunnas vid statliga domstolar i några få nationer i världen. Många gånger är de handlingar de har begått allvarliga och staten har ett särskilt ansvar att hjälpa ungdomsbrottslingar bort från kriminalitet. Andra gånger är de handlingar som har begåtts inte vad vi utifrån vår rättstradition ens betraktar som brott. I vilket fall kan det aldrig vara försvarbart att döma någon som är under 18 år till döden.

Så sent som den 16 september 2007 dömde en iransk domstol två tonåringar till döden för våldtäkt och mord, enligt statsägda Iran Daily. Domstolen i Shiraz, 90 mil söder om Teheran, dömde Reza, 16 år, och Mohammad, 18 år, till döden för att ha våldtagit och mördat 9-årige Karim Tajik och 10-årige Mohammed Shiri i april. De misstänkta tonåringarna erkände sina brott och dömdes båda till döden. En av dem, Reza, är utifrån barnkonventionens definition ett barn då han ännu inte fyllt 18 år.

Att utdöma dödsstraff mot ett barn som var under 18 år då han eller hon begick brottet är tydligt förbjudet i internationell rätt. Trots detta har mer än 50 avrättningar av barn utförts mellan 1990 och 2007. Dessa har utförts i Demokratiska republiken Kongo, Iran, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, USA, Kina, Jemen och Sudan. Sedan 2003 har barnavrättningar ägt rum i Iran, Pakistan, Kina och Sudan enligt Amnesty International. Enligt uppgift finns för närvarande även barn som dömts till döden i Filippinerna.

I mars 2005 beslutade USA:s högsta domstol att dödsstraff inte får ut­dömas mot den som var under 18 år när brottet begicks. Att USA förbjudit dödsstraff mot ungdomar innebär att kampen mot ett totalt avskaffande världen över har tagit ett steg framåt. I december 2004 återinförde Pakistan möjligheten för landets domstolar att döma ungdomar under 18 år till döden. Detta ägde rum trots att Pakistan 1990 hade anslutit sig till FN:s barnkonvention, som har ett absolut förbud mot dödsstraff för dem som är under 18 år. Iran är idag det land där flest barn döms till döden.

Dessa avrättningar bryter mot internationell rätt. Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) och konventionen om barnets rättigheter (CRC) fastslår båda att dödsstraff inte ”skall utdömas för brott som begåtts av personer under 18 år”. Även andra internationella humanitära fördrag ger barn och ungdomar detta skydd. Sverige bör i relationen med de länder som tillämpar dödsstraff för ungdomar under 18 år påpeka de konventionsbrott detta innebär.

Stockholm den 28 september 2007

Mikael Oscarsson (kd)