Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upphöra med militärt samarbete i mellanösternområdet med båda parter så länge konflikten pågår.
Mellan den 16 och 22 maj 2007 sköts 190 Qassamrakteter mot Israel från Gaza och dödade en kvinna och skadade 15 andra kring staden Sderot. Raketerna gjorde skada på privata hem, en synagoga, en skola och andra byggnader. Under samma period den 16–22 maj dödades 37 palestinier (inklusive fem barn) och 113 skadades av israeliska flygangrepp och artilleribeskjutning in i civila bostadshus. Förstörelse av privata hem och offentliga byggnader var omfattande.
(Källa:
http://www.ochaopt.org/documents/Weekly%20Briefing%20Notes%20No.%20208.pdf).
Omvärlden har reagerat starkt mot den palestinska sidan, bl.a. genom avbrutet bistånd till den palestinska myndigheten. Det är åtgärder som enligt oberoende undersökningar bidragit till att öka fattigdomen och gjort att Gaza har en barnadödlighet som är jämförbar med de värsta platserna i Afrika. Det är självklart att vi inte på något sätt skall stödja grupper som riktar våld mot civilbefolkningen. Samtidigt leder Israels övergrepp inte till några åtgärder mot Israel. Det bedöms inte som konstruktivt.
I Sverige behöver vi en militär export för att kunna utveckla det svenska försvaret heter det. Också det militära samarbetet med och den militära importen från Israel innebär givetvis ett stöd till Israels militära krigföring och olagliga ockupation. Det är inte konsekvent.
Jag kan dessvärre visa att Sveriges militära samarbete sker kring utrustning som används direkt i den israeliska krigföringen mot Gaza.
Den 30 maj 2007 rapporterades följande av Ekot:
Två döda i israeliskt flygangrepp.
I norra Gaza dödades två palestinier i natt i ett israeliskt flygangrepp mot ett flyktingläger. Flera personer skadades. Det uppger palestinska säkerhetskällor.
Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de dödade männen ha varit medlemmar i Hamas. Vittnen och ambulanspersonal sa att angreppet skedde med ett förarlöst flygplan som sköt en robot mot en grupp beväpnade palestinier.
Räknat i prognoskurs för 2005 har FMV under perioden 2000–2005 totalt beställt materiel från andra länder till ett värde av 20,3 miljarder kronor. Av detta utgör ca 1 procent eller 227 miljoner kronor import från Israel. Detta innebär att Israel hamnar på en tiondeplats bland importländerna.