Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetet för fred, försoning och demokrati i Irak.
Dagligen kan vi ta del av rapporter om hur svår situationen är i Irak. Civilbefolkningens lidande är enormt. Den USA-ledda koalitionens invasion i Irak under mars månad år 2003 var ett brott mot folkrätten och har också visat sig vara ett stort misslyckande för att etablera fred och demokrati i landet. Talesättet ”ur askan in i elden” passar bra på de senaste årens utveckling.
UNHCR har nyligen rapporterat om att omkring 1,9 miljoner irakier har tvingats att fly inom landet och att ca 2 miljoner irakier har tvingats att fly utomlands. Otrygghet och våldsattacker har tvingat hälften av landets kristna befolkning att fly från Irak.
Nyligen mötte några riksdagsledamöter en delegation av kyrkoledare från Irak, som representerade fjorton kyrkor. De bekräftade den svåra situation som råder i landet och beskrev särskilt de kristnas utsatthet. Hoten och våldsattackerna mot den kristna befolkningen beror framför allt på att de kristna kyrkorna förknippas med västkoalitionens invasion.
Mötet med de irakiska kyrkoledarna var ett rop på hjälp. En vädjan till riksdag och regering att påverka situationen så att fred, försoning och demokrati kan upprättas i Irak.
De irakiska kyrkoledarna poängterade särskilt några viktiga perspektiv i kampen för fred, försoning och demokrati:
Situationen i Irak är intimt förknippad med hela Mellanösterproblematiken. Konflikten mellan Israel och Palestina måste lösas. Väst har här ett stort moraliskt ansvar.
De religiösa frågorna måste tas på större allvar. I Irak är religion, politik och kultur- och samhällsliv djupt integrerade i varandra. Tyvärr har inte den USA-ledda västkoalitionen haft en bra dialog med de muslimska ledarna. Sådana samtal måste komma till stånd.
Genèvekonventionen måste upprätthållas.
Väst måste på allvar visa på hur fred, försoning och demokrati kan upprättas i landet. Kristna, muslimer och judar måste kunna leva sida vid sida i fred och försoning.
Kyrkoledarnas rop på hjälp måste få ett svar. Regeringens och riksdagens ansvar är att aktivt agera och öka ansträngningarna inom EU och FN i syfte påverka den USA-ledda koalitionen.