Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheterna för en svensk representation i Erbil i Irak.
Genom århundraden har det kurdiska folket förvägrats rätten till sin historia, sitt ursprung, sin kultur och sitt språk. Fortfarande förföljs och förtrycks kurder i Syrien, Iran, Turkiet och Irak.
I Sverige finns det över 80 000 människor med rötterna i Irak. De allra flesta av dem härstammar från norra Irak, som ofta kallas irakiska Kurdistan. Provinshuvudstaden Erbil (Arbil) drabbades hårt i början av 1990-talet efter att Saddam Hussein brutalt slagit ner kurdernas uppror och väldigt många människor tvingades fly, varav många till Sverige.
Sedan några år tillbaka pågår återuppbygganden av denna del av Irak. Men fortfarande finns det väldigt mycket att göra i frågor som mänskliga rättigheter, kurdernas rätt att utöva sin kultur och prata sitt språk. Samtidigt är irakiska Kurdistan det område som nu är mest fredat i Irak med omkring 4 miljoner invånare. Samhället börjar fungera med daglig tillgång av vatten, elektricitet och kommunikationer. Dessutom pågår betydande folkomflyttningar från andra områden i Irak till irakiska Kurdistan.
Olika organisationer i Sverige medverkar nu i återuppbyggnadsarbetet. Exempelvis har Olof Palmes internationella center av den svenska regeringen fått 25 miljoner kronor i syfte att stödja utvecklingen i hela Irak. Ett särskilt program för att främja mänskliga rättigheter och ett civilt samhälle i Irak har tagits fram. Arbetet sker i nära samarbete med sverigeirakier, som är en oerhört betydelsefull tillgång i återuppbyggandet.
En annan viktig del är att skapa ett dialog- och demokraticenter i Irak för att knyta samman organisationer från det irakiska civilsamhället och personer i Sverige och andra delar av världen.
Tre decennier av politisk terror har kommit till sitt slut. Saddam Hussein, en av historiens mest brutala diktatorer, är nu ett minne blott. Rättsprocessen fortgår mot den gamla regimens medlöpare, vilket gör att många kurder känner hoppfullhet inför framtiden och utvecklingen av Irak. Detta trots den terror som olika grupper bedriver i andra delar av Irak. Vi bör därför fortsätta att medverka till att den delen som utvecklas positivt också ges ökat stöd så att människor kan känna hopp om en framtid med demokrati och frihet. Om så sker kommer många kurder i Sverige att vara beredda att återvända till sitt forna hemland.
Länder som Ryssland och England har konsulat i Erbil och Frankrike tänker öppna en egen representation. Sverige borde följa efter.
Genom en svensk representation skulle vi stimulera till fler och utökade kontakter mellan våra länder. En stadigvarande svensk representation i Irak skulle upplevas mycket positivt och främja samarbetet mellan våra länder. Sverige bör därför pröva möjligheterna för att öppna en svensk representation i Erbil.