Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i EU och FN agera för att det inrättas en frizon från kärnvapen och massförstörelsevapen i Mellanöstern.
Redan 1974 uppmärksammade shahen av Iran frågan om att göra en kärnvapenfri zon i Mellanöstern och han hade stöd av alla arabstaterna. 1990 föreslog Egyptens president Hosni Mubarak att man skulle diskutera frågan om en frizon från alla massförstörelsevapen i Mellanöstern.
Ett avtal om en sådan zon kan vila på fyra grundpelare:
Zonstaterna får inte inneha eller kontrollera förbjudna vapen.
Ingen stat får stationera förbjudna vapen på zonstaternas territorier.
Kärnvapenmakter och andra aktuella stater förbinder sig att inte angripa zonstaterna med de förbjudna vapnen eller att hota dem med sådana angrepp (garantier).
Olika arrangemang för kontroll av åtagandenas efterlevnad.
För Miljöpartiet de gröna är motverkandet av spridning av kärnvapen i Mellanöstern ett självklart politiskt ställningstagande. Miljöpartiet bildades bl.a. av de breda folkrörelserna mot kärnkraft och kärnvapen. Även kärnkraft för energiframställning med dess risk för haverier och andra hot i konfliktområden är ett hot mot säkerheten i Mellanöstern.
Förutsättningar för ökad respekt för mänskliga rättigheter och en utveckling av demokrati och jämställdhet i Mellanöstern kan ge förutsättningar för fredliga förhållanden i området. Kärnkraft och kärnvapen leder däremot till ytterligare spänning. Mellanöstern är till stor del i dag en krutdurk, där ingen vet vem som är fiende eller vän. Därför är hoten från den civila kärnkraften också stor med tanke på eventuella möjligheter för olika terroristgrupper av olika slag att komma åt radioaktivt material. Om dessutom kärnvapen som kan döda miljontals människor på en kort tid finns i området kommer det att vara extremt farligt.
I dagsläget är vi i ett läge där det är oklart huruvida Iran är i färd med att framställa egna kärnvapen för att därmed få en status som skall kunna ge politiska och ekonomiska fördelar. Om Iran får möjligheter till detta kommer andra länder i området att sträva efter både kärnkraft och senare kärnvapen för att kunna hålla balansen i området. Det är bra att vi agerar för en frizon från kärnvapen eller massförstörelsevapen i Mellanöstern.
Detta är något Sverige bör agera i EU och FN för att uppnå.