Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige i internationella sammanhang bör fortsätta verka för att dödsstraff avskaffas i de länder där detta tillämpas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att FN:s barnkonvention efterlevs.
Enligt Amnesty finns det 69 länder som har kvar och fortfarande använder dödsstraff. Under 2006 har minst 1 591 fångar avrättats i 25 länder och 3 861 människor dömdes till döden i 55 länder. Då dessa siffror enbart inkluderar fall som är kända för Amnesty så är de verkliga siffrorna säkerligen högre. Uppskattningsvis sitter 20 000 människor fängslade i väntan på att avrättas och några av dessa är barn. I Iran sitter enligt uppgift minst 25 minderåriga förbrytare med dödstraff som dom.
FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter samt FN:s konvention om barnets rättigheter förbjuder båda att dödsstraff tilldelas minderåriga som har begått ett brott. Trots detta fortsätter vissa länder att bryta mot konventionerna. Under 2006 avrättade, enligt Amnesty, Iran fyra ungdomsbrottslingar och Pakistan en. Sedan 1990 har Iran, Jemen, Kina, Kongo, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Sudan, USA och Jemen avrättat fångar som var under 18 år vid tidpunkten för brottet. Kina, Pakistan och USA har nu höjt minimiåldern till 18 år i lagstiftningen.
Att döda en människa är aldrig försvarbart och det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter sitt arbete i internationella sammanhang för att avskaffa dödstraff överallt där det tillämpas. Vi måste aktivt uppmärksamma och motverka allt våld och framförallt våld mot barn. Sverige måste på allvar driva denna fråga inom FN och via EU men även i samtal med företrädare för de aktuella nationerna. Det är vårt ansvar att förhindra dessa våldsbrott mot världens vuxna och barn. Vi måste därför kräva att FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, och i barnens fall FN:s konvention om barnets rättigheter, efterlevs.