Motion till riksdagen
2007/08:T8
av Kent Persson m.fl. (v)

med anledning av prop. 2007/08:73 Funktionell separation för bättre bredbandskonkurrens


v058

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en strukturell separation av Telia Sonera för bättre bredbandskonkurrens.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag till en samlad lösning inom bredbandsområdet med syfte att även föra över andra offentligt ägda bredbandsnät till det nya bolaget.

  3. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag till hur samtliga, både privata och gemensamma, bredbandsnät kan göras öppna och tillgängliga för både medborgare och operatörer.

Bakgrund

I budgetpropositionen för 2007 anger regeringen som mål att sälja ut statliga företag, bl.a. Telia Sonera som äger ett naturligt monopol, ”kopparnätet” (accessnätet). Post- och telestyrelsen (PTS) verkar för att tillgodose andra företags rätt att nyttja detta naturliga monopol, och en särskild lag har instiftats, lagen om elektronisk kommunikation. I regeringens proposition 2006/07:119 lämnas förslag om att effektivisera nämnda lag. PTS fick den 19 april 2007 i uppdrag att utreda möjligheterna att förbättra konkurrensförhållandena i Telia Soneras naturliga monopol genom en funktionell separation. Den 14 juni 2007 överlämnade PTS rapporten Bättre bredbandskonkurrens genom funktionell separation – Lagförslag för icke-diskriminering och insyn i accessnätet (PTS 2007). Ett antal remissinstanser har förordat en s.k. strukturell separation av Telia Sonera, vilket skulle innebära att ”kopparnätet” ägarmässigt läggs i ett separat bolag.

Motivering

Vänsterpartiet har tidigare argumenterat för att staten ska behålla Telia Sonera i statlig ägo. Men när nu riksdagen har gett regeringen sitt bemyndigande att sälja Telia Sonera till privata bolag eller andra stater kommer frågan om ”kopparnätet” i en annan dager. Om ett privat bolag eller ett annat land får fri tillgång till kopparnätet kan det finnas risk att sekretessbelagd kommunikation från t.ex. försvaret kommer i orätta händer. Förslaget tar inte hänsyn till denna omständighet, vilket är anmärkningsvärt.

Vänsterpartiet anser att privata monopol hindrar en effektiv marknadskonkurrens och resursanvändning samt bidrar till att företagen kan upprätthålla oskäliga priser. Framför allt gäller detta om naturliga monopol, som exempelvis ”kopparnätet”, järnvägs-, el-, fjärrvärme-, vatten- och avloppsnät, kommer i privat ägo. Därför anser vi att regeringen före utförsäljningen av Telia Sonera bör etablera ett nytt offentligt bolag med uppgiften att tillhandahålla elektronisk överföring, ett bolag som åtminstone äger ”kopparnätet”, kopplingsskåp och därtill hörande fibrer, inklusive bitström. Detta bör ges regeringen till känna.

Det kan därför vara lämpligt att även föra över andra offentligt ägda bredbandsnät till bolaget. Regeringen bör därför återkomma med ett förslag till en samlad lösning inom bredbandsområdet. Detta bör ges regeringen till känna.

Vi finner det märkligt att regeringen inte berör privata monopol i propositionen. I dag finns det ett antal bredbandsnät som ägs av privata företag. Dessa nät är på intet sätt öppna eller tillgängliga för andra operatörer. Vi finner ingen principiell skillnad i hur statliga eller privata monopol eventuellt skulle minska olika operatörers möjlighet att bedriva bredbandsverksamhet. Det kan knappast vara bättre med ett monopol bara för att det är privat. Regeringen bör därför återkomma med ett förslag till hur samtliga, både privata och gemensamma, bredbandsnät kan göras öppna och tillgängliga för både medborgare och operatörer. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 april 2008

Kent Persson (v)

Ulla Andersson (v)

Marie Engström (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)