Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringens förslag under Definitioner 2 § bör ändras till följande lydelse: ”I denna lag avses med tågpersonal varje arbetstagare ombord.”
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringens förslag under Körtid 19 §, andra stycket, bör ändras till följande lydelse: ”Med nattarbete avses varje arbetspass om minst tre timmar under den period som börjar klockan 22.00 och slutar klockan 06.00.”
Regeringen vill genomföra ett EU-direktiv som berör järnvägssektorn genom att införa en ny lag för kör- och vilotider vid internationell järnvägstrafik.
I stort sett har vi ingenting att invända mot regeringens förslag utom i två avseenden. Våra avvikande meningar gäller dels vem lagen definierar som tågpersonal, dels vad som ska räknas som nattarbetstid.
Regeringen anser inte att all tågpersonal ska omfattas av lagstiftningen, utan endast de anställda ombord med arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten. Regeringen menar att det under förhandlingen av direktivet inte var tänkt att den nya lagstiftningen skulle avse tågpersonal med städ- och cateringuppgifter.
Det är möjligt att det under förhandlingarna mellan de europeiska parterna inte i första hand fanns en ambition att omfatta städ- och cateringpersonal, utan endast förare, tågmästare, tågvärdar eller liknande. Men direktivet är ett så kallat minimidirektiv, vilket alltså kan innebära förmånligare bestämmelser för arbetstagarna på nationell nivå. Vi anser att det är olämpligt att knyta lämpligheten av lagen till frågan om arbetsuppgifterna har betydelse för säkerheten. All personal ombord kommer i händelse av hot mot säkerheten på ett eller annat sätt att beröras av de åtgärder som kan tänkas vidtas vid ett sådant tillfälle. Det betyder därmed att även städ- och cateringpersonal har ett lika stort behov av godtagbara regler för kör- och vilotider. Dessutom är det vanligt förekommande att t.ex. tågvärdar ibland även arbetar i restaurangen och på så sätt har de blandade arbetsuppgifter i olika funktioner. Riksdagen bör mot bakgrund av ovanstående ändra regeringens förslag under Definitioner § 2, så att det istället lyder: ”I denna lag avses med tågpersonal varje arbetstagare ombord.” Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt arbetstidslagen definieras nattetid i arbetssammanhang som perioden mellan 22.00 och 06.00. I EU-direktivet om kör- och vilotider för internationell järnvägstrafik motsvarar nattetid dock perioden mellan 23.00 och 06.00.
Regeringen anser att nattetid ska motsvara samma period som i EU-direktivet. Remissinstanser från Seko och ST anser att det ska vara samma period som i arbetstidslagen. Regeringen bemöter kritiken med följande: ”Regeringen instämmer i att ett nattbegrepp som omfattar samma period som enligt arbetstidsslagen skulle vara enklare att tillämpa. Detta skulle dock innebära att direktivet genomförs på ett mer långtgående sätt än vad direktivet kräver. Några mer bärande skäl för en sådan utvidgning av direktivets definition har inte visats finnas.”
Vi har svårt att förstå regeringens resonemang. Regeringen instämmer själv i att det är enklare att tillämpa ett nattbegrepp som omfattar samma period som återfinns i arbetstidslagen. Eftersom EU-direktivet är ett minimidirektiv finns det ingen anledning att Sverige i denna nya lag gör ett undantag från den norm som redan finns inom ramen för nuvarande arbetstidslag. Det är inte rimligt att tågpersonal ska omfattas av en annan definition av nattetid än andra anställda i landet. Riksdagen bör mot bakgrund av ovanstående ändra regeringens förslag under Körtid § 19 andra stycket så att det istället lyder: ”Med nattarbete avses varje arbetspass om minst tre timmar under den period som börjar klockan 22.00 och slutar klockan 06.00.” Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.