Motion till riksdagen
2007/08:T488
av Annelie Enochson (kd)

Trafiksäkerhetsmyndigheten


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fler statliga myndigheter och verk ska förläggas till Göteborg.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den föreslagna Trafikinspektionen ska ligga i Göteborg.

1 Yrkande 1 hänvisat till NU.

Motivering

Västsverige utgörs av Västra Götaland och Halland. Detta är till ytan ett relativt stort område med Göteborg som vikti­gaste ekonomiska motor. Regio­nen är, vid sidan av Stockholm, en av få regioner som har en stor förmåga att generera tillväxt. Även om man endast skulle relatera till Västsveriges storlek, är regionen av stor betydelse för Sverige:

Trots denna storlek i Västsverige så har inte Göteborg statliga verk eller myndigheter som motsvaras av att den är rikets andra stad. Ett sätt att räkna antalet statliga verk och myndigheter är de antal som finns i Ekonomistyrningsverkets myndighetsregister, här uppgår antalet myndigheter år 2007 till 248. Under året har tre stycken avvecklats, vilket innebär att det återstår 245 myndigheter. Av dessa är mer än hälften, 139 stycken, av myndigheternas huvudkontor placerade i Stockholm. Exkluderar man Stockholms kranskommuner är 124 myndigheter lokaliserade till själva Stockholm. I Uppsala finns 11 myndigheters huvudkontor. Motsvarande siffra för Göteborg är 5. Denna snedfördelning från statens sida måste beaktas varje gång en ny myndighet skall lokaliseras i landet. Därför bör lokalisering av alla nya verk och myndigheter som tillskapas tänkas igenom noga och Göteborg bör där uppmärksammas mer än vad som är fallet idag.

Nya Trafikinspektionen

I våras kom utredningen Trafikinspektionen – en myndighet för säkerhet och skydd inom transportområdet (SOU 2007:4). I utredningen förordar Trafikinspektionsutredningen att en ny myndighet bildas och att Järnvägsstyrelsen och Luftfartstyrelsen läggs ned och att verksamheterna där förs över till den nya myndigheten. Samtidigt skiljs Sjöfartsinspektionen och Vägtrafikinspektionen från Sjöfartsverket och Vägverket och även de förs över till den nya myndigheten. Trafikinspektionen kan enligt utredningen i administrationshänseende bli en mer kostnadseffektiv organisation än de tidigare. Arbetsformerna för tillsyns- och föreskriftsarbete kan också effektiviseras i den nya organisationen. Oberoende inspektörer kan verka inom avgränsade områden såsom säkerhet och miljö med definierade kriterier.

Planerna på en sammanslagning av de fyra trafikslagens inspektionsmyndigheter visar vägen till en styrning av kvalité som kan ligga i världsklass om den nya myndigheten får vara drivande istället för en byråkratisk skapelse. Även om den nya myndigheten ”Trafikinspektionen” kan vara decentraliserad, bör dess huvudkontor förläggas till Göteborg där kompetens och oberoende kan säkerhetsställas. Säkerhetsarbetet inspektionsmyndigheterna bedrivit tidigare måste gå vidare mot en närvaro på den globala arenan där internationell standard för hög säkerhet och effektivitet utvecklas.

Denna nya myndighet lämpar sig genom alla parametrar för Göteborg. Den nya Trafikinspektionen skiljer sig från sina tidigare förlagor genom att den ska kunna vara drivande gentemot ansvarig myndighet och inte tvärtom. För att ”Trafikinspektionen” ska kunna vara tillräckligt vital och framåtsyftande krävs att den består av högt kompetenta individer som skapar en miljö med samma egenskaper. I Göteborgsregionen finns aktörer och individer samlade som kunskapsmässigt och visionärt leder säkerhetsutvecklingen i Sverige. Till dessa räknas bl.a. Chalmers, Stena och Volvo. Flera av dessa visar vägen och har en ambition som tillgodoser att ”Trafikinspektionen” blir en drivande kraft istället för en byråkratisk koloss eller regionalpolitiskt stöd.

Inom kvalitetsstyrning visar Stena Line vägen på sjöfartssidan. Rederiet arbetar efter högt ställda krav att garantera trygghet och säkerhet både till havs och i hamn. Genom att Stena idag arbetar med en ribba som ligger ovanför Sjöfartsinspektionens nuvarande, kan Stena Line bidra till att den nya myndigheten bryter ny mark för säkerhet till havs.

”Trafikinspektionen” bör kunna arbeta med mandat att driva en utveckling som upprättar en internationell standard för trafiksäkerhet. Aktörerna inom sjöfart, flyg, vägtrafik och i växande grad tågtrafiken är i regel globala, vilket aktualiserar behovet av en internationell standard. Vi har redan idag en internationell standard för miljöledning genom ISO 14000, en ISO för trafiksäkerhet som gäller samtliga transportsätt ligger därefter på den framtida agendan. Denna standard ska kunna ha inspektörer certifierade av internationella organ.

Även om ett huvudkontor landar bäst i Göteborg för att dra nytta av den kompetensen i området, bör den operativa inspektionsverksamheten decentraliseras så att den kan utgå från de platser där inspektionerna görs. Huvudkontoret agerar som samordnare av verksamheter, kompetenser och den huvudsakliga administrationen. För huvudkontoret står också den viktiga internationella utvecklingen.

För att ”Trafikinspektionen” ska kunna bedriva sitt arbete på ett självständigt sätt krävs en oberoende ställning gentemot ansvarig myndighet eller ansvarig industri. För att stimulera oberoende gentemot dem man inspekterar är det viktigt att parterna inte finns för nära varandra geografiskt. Särskilt viktigt blir detta för inspektionens huvudkontor gentemot huvudkontoret för ansvarig myndighet eller industri. En geografisk närhet leder ofta till en alltför kritisk eller snäll hållning och ökar risken för vänskapskorruption. En sådan faktor blir extra tydlig i mindre städer. Mindre städer saknar också en tillräcklig bas för rekrytering. I Stockholm finns flera tunga aktörer med sina huvudkontor, vilket diskvalificerar denna ort. Huvudkontor finns också i Borlänge och Norrköping. Tillräcklig kompetens och behörigt avstånd från ansvarig myndighet finner man enklast i Göteborgsregionen.

I samband med att fyra inspektionsmyndigheter förväntas bli en, bör förändringarna som följer av detta innebära en vitalisering av det arbete som ska utföras av den nya myndigheten. Här finns en mycket intressant internationell utveckling och ett angeläget uppdrag att utveckla säkerheten och miljötänkandet för de olika trafikslagen. Det är en utmaning som bäst kan antas i Göteborgsregionen där kompetens och visioner inte saknas.

Stockholm den 3 oktober 2007

Annelie Enochson (kd)