Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en ny hamn i Norvik/Nynäshamn inte bör ingå i den statliga hamnstrategin.
Att välja ut hamnar i strategiska lägen ur ett miljö- och samhällsnyttigt perspektiv är en nationell angelägenhet. Det går inte att sprida ut satsningar på hamnar utan noga genomförd strategi. Det vore slöseri med infrastrukturpengar. Därför tillsattes Bengt-Owe Birgersson som hamnutredare av den förra regeringen, som lämnade sitt slutbetänkande till regeringen den 26 september 2007. Det är positivt att Norvik inte är med bland de hamnar som utredningen föreslår skall få statligt stöd.
Mer och mer varor produceras och transporteras världen över, till stor del via vägtrafik. Detta faktum är inte hållbart i förhållande till klimathot och andra miljöeffekter. Transporterna måste minska, det är vår första prioritet. I andra hand måste transporterna föras över från väg till sjöfart och järnväg. Sjöfart är ett mycket energieffektivare transportslag än vägtransporter, och det är anledningen till att Miljöpartiet värnar om utvecklingen av sjötransporter. Även järnvägen slår vägtrafiken med hästlängder vad gäller energipåverkan och klimatvänlighet. Järnväg är emellertid dyr att anlägga och har jämfört med sjöfarten mindre lastkapacitet. Ska transporter ske både smidigt och klimatvänligt är det kombination av väg, järnväg och sjöfart som gäller i framtiden.
Det förefaller omodernt att idag anlägga en hamn utan bra järnvägsförbindelse. Stockholms Hamnar planerar dock att bygga en storhamn längst nere på en udde i Nynäshamn, Norvik. Detta projekt har diskuterats under många år, men nu närmar det sig beslut. Detaljplanen är under behandling i Nynäshamn kommun, och miljödomstolen prövar tillstånd enligt miljöbalken.
Från Norvik finns inte förutsättningar att vidaretransportera godset på land via järnväg. En rapport (Potential RoRo-volumes via port of Nynäshamn/Norvikudde) visar att endast 2–3 % av godset kommer att gå vidare med järnväg från den nya hamnen, och i detaljplaneförslaget räknas med 15 %. Det finns bara enkelspår idag på de sista milen av Nynäsbanan. Det är ett spår som skall samsas med pendeltrafik för persontransporter. Banverket slår i en utredning fast att det krävs utbyggnad till dubbelspår till en kostnad av 2 miljarder. De planerade landtransporterna kommer att omfatta hela Mälardalen, transit till Norge och till hela kontinenten söderut. Detta är otänkbart utan järnväg. Vi befarar att det så småningom krävs en ny motorväg tvärs över Södertörn (den stora udde Norvik ligger på) till E 4:an söderut, ungefär vid Vagnhärad. Det är en utveckling Miljöpartiet inte vill se.
I dag går det mesta av sjöväga godstransporter till västkusten och sydkusten från andra kontinenter direkt eller via omlastning i Tyskland eller Holland. Från Göteborg går redan idag hälften av Mälardalsgodset på räls – en klok inriktning. Kapaciteten är dock begränsad, och en utveckling på den fronten är nödvändig.
Den förmodade framtida ökningen av godstrafiken på Östersjön är tänkt att gynna en ny storhamn i Norvik. De forna öststaterna ökar sin containerexport med 20 procent. Vi är dock rätt övertygade om att den stora ökningen av varor är ämnad till i första hand resten av Europa, inte Sverige.
Alternativet till att bygga en ny storhamn i Norvik är att ta till vara den hamninfrastruktur som redan finns. I östra Mellansverige finns sedan länge containerhamnar i Gävle, Södertälje, Oxelösund, Norrköping och i Mälaren Köping och Västerås. Dessa hamnar kan utan svårighet samarbeta kring Östersjöländernas godstransporter till Stockholm och Mälardalen. Samtliga har utmärkta järnvägsanslutningar och ligger inom en 20-milsradie från Stockholm.
Med tanke på dessa hamnar och förut nämnda goda förbindelser Göteborg – Mälardalen kan vi utan vidare påstå att Norvik är onödig.