Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bredbandutbyggnaden i hela landet, alla Sveriges hushåll ska få tillgång till snabba bredbandshastigheter i sina bostäder.
De statliga stöden för etablering av bredband uppgår tillsammans till ca 4 miljarder kronor. Stöden började utfärdas 2001 och löper ut nu i december 2007 efter att ha förlängts i omgångar. Under dessa år har det skett en stor ökning av tillgången till bredband i landet. År 2003 saknade exempelvis mer än hälften av alla Sveriges tätorter ett områdesnät. Redan två år senare, 2005, hade den andelen sjunkit markant till en tiondel av alla tätorter. Men nu när bredbandspengarna är slut behövs ytterligare krafttag för att nå ut i hela landet, till mindre orter, till glesbygd och landsbygd.
Det är viktigt både för att privatpersoner ska ha samma service av Internetutbud även utanför städerna, viktigt för små företag på landsbygden och viktigt för tillväxten i hela landet. Regeringen har tillsatt en enmansutredare för främjandet av bredbandsutbyggnad i små orter och på landsbygd. Men tyvärr har den borgerliga regeringen sänkt ambitionsnivån, nu är målet att det ska byggas ut till nästan alla fram till 2013 istället för det socialdemokratiska målet att det skulle vara utbyggt till alla hushåll fram till 2010. Dessutom är det oklart, det anses räcka att nästan alla har tillgång till snabb uppkoppling.
För att klara IT-infrastrukturens fortsatta utbyggnad behövs fortsatta statliga bredbandsstöd och en bredbandsstrategi för Sverige. PTS har gjort ett förslag till en bredbandsstrategi för Sverige och föreslår att Sverige ansöker om 567,5 miljoner kronor i EU:s strukturfonder för att delfinansiera utbyggnaden. PTS föreslår även ökad konkurrens i befintliga nät och fortsatta statliga bredbandssatsningar för utbyggnad i resterande delar av landet.