Motion till riksdagen
2007/08:T441
av Gunnar Axén m.fl. (m, kd, c, fp)

Norrköpings hamns strategiska betydelse


-m920

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Norrköpings hamns strategiska betydelse.

Inledning

Norrköping utgör tillsammans med Linköping navet i Fjärde Storstadsregionen som har omkring 420 000 invånare och ett centralt läge mellan de tre övriga storstadsregionerna. Med utgångspunkt i regionens kärna finns inom en radie av 20 mil halva landets befolkning och närmare en tredjedel av den svenska industriproduktionen.

Norrköpings hamn är idag en av landets största fullservicehamnar och utgör en viktig knutpunkt i regionen. Det finns färdiga förslag på hur hamnen och den omkringliggande infrastrukturen kan byggas ut för att ge Norrköpings hamn en ännu mer betydelsefull position inom svensk transport. För att säkerställa att dessa planer förverkligas och att såväl regionen som nationen inte går miste om en viktig tillgång önskar vi att regeringen utser Norrköpings hamn till en hamn av strategisk betydelse. Ett sådant utpekande ger hamnen förtur vid tilldelning av bland annat resurser för investeringar.

Redan Godstransportdelegationen GTD I och GTD II fastslog fyra utgångspunkter för det fortsatta arbetet med att utveckla godstransportsystemet. Även i Hamnstrategiutredningen som nyligen har lagts fram till regeringen används dessa som utgångspunkt. De centrala utgångspunkterna är att:

Hamnens verksamhet

Norrköpings hamn är en så kallad fullservicehamn, vilket innebär att den har kapacitet att hantera många olika varuslag. Bland annat finns en containerhamn, en oljeterminal, en industrikaj för Holmen Papers produkter och en av Europas största anläggningar för spannmålsexport. Vidare sker från hamnen trafik till omkring 90 transoceana destinationer, varav ett femtiotal på regelbundna tidtabeller.

Till ytan utgör Norrköpings hamn ett av landets största hamnområden, som trots detta har gott om plats att expandera på. Hamnbolagets målsättning är att utveckla landets starkaste fullservicekoncept med förutsättningar att skapa miljö- och marknadsmässig bärkraft. SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, har pekat ut Norrköpings hamn som en av fyra med störst tillväxt till och med 2010. Vi motionärer vill säkerställa att hamnen ges förutsättningar att växa även efter detta.

Hamnen ingår i den nordiska triangeln och pekas ut som en TEN­-T-hamn, det vill säga att den tillsammans med bland annat hamnarna i Stockholm, Göteborg och Helsingfors ingår i det transeuropeiska transportnätet. Banverket,Vägverket, Luftfartsverket och Sjöfartsverket pekar alla ut Norrköping som en av fyra betydelsefulla, svenska intermodala noder inom den nordiska triangeln.

Infrastruktur

De infrastrukturella förutsättningarna för Norrköpings hamn är redan idag mycket goda och med föreslagna förbättringar kommer hamnen kunna bli en av de viktigaste i landet. Storstadsregionerna har sedan länge problem med igenkorkade vägar och överbelastade järnvägsnät. Problemen riskerar att öka i framtiden och de har ett behov av att få avlastning på godstransportsidan. Här har Norrköping ett mycket bra läge med närhet till såväl Stockholm som hela mellersta Sverige. För att ytterligare förbättra förutsättningarna för transporter till och från Norrköpings hamn har två paket beslutats av berörda aktörer.

Norrköpingspaketet

Norrköpingspaketet är ett samarbetsprojekt mellan Vägverket, Banverket, Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Länsstyrelsen i Östergötland, Regionförbundet Östsam, Norrköpings Transportcentrum AB, Norrköpings Hamn och Stuveri AB och Norrköpings kommun.

Inom projektet har man identifierat ett antal centrala projekt. För det första ska en anslutning mellan hamnen och E 4 byggas, för att skynda på lastbilstransporter till övriga landet och minska de tunga transporterna genom Norrköpings stadskärna. Riksväg 51 mot Finspång och Örebro rustas upp förbi Svärtinge för att underlätta transporter till och från bland annat Siemens och SAPA.

De intermodala transporterna, varor som byter transportsätt mellan till exempel båt och tåg, genom hamnen förväntas öka. Därför ingår i Norrköpingspaketet en kombiterminal och en spåranslutning direkt till Södra stambanan, eventuellt kommer även en godsbangård att anläggas i anslutning till den nya terminalen.

Slutligen ryms i paketet en breddad inseglingsränna till hamnområdet för att kunna ta emot större fartyg och samtidigt öka godsomsättningen.

Östgötapaketet

Regionförbundet Östsam har identifierat ett antal viktiga projekt inom Östergötlands län för att förbättra regionens tillväxtpotential. Norrköpings hamn finns där med som en viktig länk.

För att hamnen ska kunna fortsätta växa så krävs omfattande investeringar. Planerna och ambitionen finns, men resurserna saknas. Ett utpekande som strategisk hamn skulle underlätta införskaffandet av behövliga medel för att säkerställa att hamnen kan växa.

Hamnens strategiska betydelse

Mot bakgrund av vad som anförts ovan är det lätt att inse Norrköpings hamns strategiska betydelse för såväl regionen som Sverige i stort. Hamnen och det logistiska centrum som byggs upp runt den är en viktig pusselbit både för Fjärde Storstadsregionens möjligheter att växa, såväl som för storstädernas möjligheter att vara fortsatt konkurrenskraftiga genom att deras väg- och järnvägsnät kan avlastas stora godsvolymer. Regeringen står i begrepp att peka ut ett antal svenska hamnar av särskild strategisk betydelse och vi anser att Norrköpings hamn har en given plats på den listan.

Stockholm den 3 oktober 2007

Gunnar Axén (m)

Yvonne Andersson (kd)

Finn Bengtsson (m)

Staffan Danielsson (c)

Karin Granbom (fp)

Betty Malmberg (m)

Andreas Norlén (m)